Az Alkotmánybíróság felfüggesztette az eljárását a Lex CEU-val kapcsolatban


Az Alkotmánybíróság (Ab) az európai alkotmányos párbeszéd jegyében felfüggesztette eljárását a nemzeti felsőoktatási törvénnyel (Lex CEU) és a civil törvénnyel kapcsolatos ügyekben – tudatta a taláros testület kedden közleményben.

Az Európai Bizottság tavaly év végén mindkét ügyben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Unió Bírósága előtt. Az Ab egy korábbi határozatában már kimondta, hogy a „részére fenntartott felülvizsgálati lehetőséget az együttműködési kötelezettségre tekintettel, az európai jog lehetőség szerinti érvényesülését szem előtt tartva kell alkalmazni”.

Az Ab a nemzeti felsőoktatási törvénnyel és a civil törvénnyel kapcsolatos ügyekben arra a következtetésre jutott, hogy az indítványokban megjelölt alapjogok szoros tartalmi érintkezésben vannak az Európai Unió Chartájában rögzített alapjogokkal, az alapjogi összefüggésekre és az Európai Unión belüli együttműködési kötelezettségre tekintettel szükséges megvárni az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő eljárások befejezését.

Az Ab felfüggesztő végzéseinek teljes szövege elérhető az Ab honlapján. A végzésekhez Balsai István, Juhász Imre, Salamon László, Stumpf István és Szívós Mária alkotmánybíró különvéleményt csatolt.

Forrás: MTI

Kép forrása: Róka László, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette az eljárását a Lex CEU-val kapcsolatban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felsőoktatás
NAV: adóköteles a nyári diákmunkával szerzett jövedelem is
NAV: adóköteles a nyári diákmunkával szerzett jövedelem is

Adóköteles a nyári diákmunkával szerzett jövedelem is, néhány foglalkoztatási formát kivéve – hívta fel a figyelmet...

Diákhitel1
Diákhitel Központ: átadták az idei ösztöndíjas szerződéseket

Átadták a Diákhitel Központ által meghirdetett ösztöndíjprogram nyerteseinek szerződéseit – közölte a központ hétfőn az MTI-vel....

Close