Emmi-államtitkár: a cél a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási arányának növelése


A kormány célja a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási arányának további növelése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben az MTI-nek.

Fülöp Attila a debreceni Fény Felé Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett szakmai napon mondott köszöntőjét követően hangsúlyozta: 2010-ben a megváltozott munkaképességűeknek még csak a 18 százaléka tudott dolgozni Magyarországon, ma ez az arány már eléri a 40 százalékot.

A kormány a következő években arra törekszik, hogy a fogyatékossággal élők közül még többen vállalhassanak munkát – tette hozzá.

Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: a szociális területen 1078 civil szervezet működik Magyarországon, munkájukhoz évente mintegy 24 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak.

A Fény Felé Alapítvány alapküldetésének nevezte, hogy értékteremtő munkával, minőségi termékek előállításával jövőt ad a fiataloknak. A fogyatékosságot nem valami hiányának tekintik az alapítvány dolgozói, hanem keresik a lehetőségét annak, miként lehet minél teljesebb élethez hozzásegíteni a megváltozott munkaképességű embereket – fűzte hozzá Fülöp Attila.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere elmondta, a városban több mint 1600 civil szervezet működik. „Fontos, hogy az önkormányzat ne telepedjen rá ezekre a szervezetekre, ugyanakkor ha kell, segítse a működésüket” – fogalmazott.

Suller Attiláné, az alapítvány elnöke hangsúlyozta: a civil szervezet célja kezdetektől az értelmileg akadályozott, autista, mozgássérült, illetve halmozottan fogyatékos emberek életkörülményeinek javítása volt. Az országban elsőként kaptak engedélyt 2006-ban szociális foglalkoztatásra – mondta, hozzátéve, ellátórendszerük magában foglalja a fogyatékossággal élők számára kialakított lakóotthont, a nappali ellátást, a fejlesztő-foglalkoztatót, az akkreditált munkahelyeket, egy ajándékboltot és a támogatott lakhatást is.

Az elmúlt 25 évben több mintegy ezer fogyatékossággal élőt támogattak, több mint 160, elsősorban tartós betegséggel élő munkavállaló számára biztosítottak munkalehetőséget, saját intézményeikben pedig eddig 81 sérült ember ellátását végezték.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Emmi-államtitkár: a cél a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási arányának növelése

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Karrier
A munkajogász írásos szerződést javasol a diákoknak
A munkajogász írásos szerződést javasol a diákoknak

A legfontosabb a nyári diákmunkák kapcsán, hogy legyen írásos munkaszerződés – mondta Czuglerné Iványi Judit munkajogász...

Balatoni Turizmus Szövetség: a bérek jelentősen emelkedtek, a munkaerőhiány kezelhető
Balatoni Turizmus Szövetség: a bérek jelentősen emelkedtek, a munkaerőhiány kezelhető

A balatoni kiemelt üdülőövezetben jellemzően 50 százalékkal nőttek a bérek az elmúlt két-három évben, a munkaerőhiány...

Close