Értetlenül áll az ELTE társadalomtudományi kara az Emmi szándéka előtt


A hét elején 24 órás ultimátumot kaptak a humántárcától a hazai egyetemek, hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés a társadalmi nem, azaz a genderszakon.

Az Emmi állítása szerint, azért fér bele a képzés megszüntetése, mert úgy gondolják, a genderszak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény, sőt, a képzés más szakoktól vesz el erőforrásokat, rontja az egyetemek gazdasági stabilitását.

Ugyanakkor a képzés 2016-os akkreditációjánál még semmi gond nem volt a szakkal, az akkreditációs bizottság is azt írta, a program koncepciója világos és releváns, tudományos háttere biztosított.

A minisztériumi kezdeményezés után az ELTE egy rövid közleménnyel jelentkezett, amiben azt írták, tudomásul veszik a minisztériumi döntést, de azért örülnének, ha lenne róla valamiféle vita.

Ezután közleményt adott ki a Társadalomtudományi Kar dékánja, Juhász Gábor.

„Értetlenül állunk az előtt, hogy az EMMI egy alig 2 évvel ezelőtti, saját hatáskörében elfogadott rendeletének egy konkrét mesterszakra vonatkozó alpontját indokolás, illetve a szakot működtető egyetemek felé előzetes kifogás emelése, a képzési és kimeneti követelmények újbóli felülvizsgálatának elrendelése nélkül azért módosítja, hogy – ahogyan az előterjesztésből egyértelműen kiderül – az egyébként érvényes tudományos akkreditációval rendelkező szak megszűnjön. Ezt az eljárást a felsőoktatás és a tudomány Alaptörvényben rögzített autonómiája szempontjából aggályosnak tartjuk.” – írja a közleményben.

A közlemény utolsó pontjában azt írják: „Aggályosnak tartjuk, hogy az előterjesztés olyan szak megszüntetését irányozza elő, ami a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és nemi egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdéseivel, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkozó szakemberek hosszútávú utánpótlását biztosíthatja.”

Forrás

Kép forrása

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Értetlenül áll az ELTE társadalomtudományi kara az Emmi szándéka előtt

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felsőoktatás
Diákhitel1
Idén nagyobb az érdeklődés a diákhitel iránt

A diákhitel iránt idén jóval nagyobb az érdeklődés a korábbi évekhez képest a számos kedvező változás...

Július végétől indul az egyetemisták rohama az albérletekért
Ma már csak egy szobát lehet bérelni annyiért, amennyiért öt éve egy garzonlakást

Az elmúlt egy-két hétben, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése óta 26 százalékkal bővült a kiadó lakások kínálata...

Close