Ezek a legelnőiesedettebb szakmák


Az Európai Unió területén a bébiszittelésben, az idős-és betegápolásban, az oktatásban, az egészségügyben, sőt a takarításban is a nők dominálnak.

Az Eurostat közzétette, hogy az EU 20 legnépszerűbb szakmájában hogyan alakult a férfi-női arány 2016-ban. Ez a 20 foglalkozás egyébként a foglalkoztatottak háromnegyedét lefedi.

A kutatás szerint a gondozói foglalkozás (bébiszitter, házi gondozó) a legelnőiesedettebb szakma, a dolgozók 89 százaléka nő. Emellett a takarítói (87%) és az általános irodai foglalkozásokban (80%) is a női munkaerő dominál.

Tipikusan elnőiesedett foglalkozásnak számít a tanár is, ahol 70 százalék a nők aránya. Az Eurostat szerint összességében az egészségügyet is többségében nők viszik a vállukon, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az egészségügyi szakdolgozók körében a nők vannak túlsúlyban.

A férfiak elsősorban az egyszerűbb, főleg fizikai ipari és járművezetői foglalkozások, illetve a természettudományos és mérnöki szakmák területén vannak túlsúlyban.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezek a legelnőiesedettebb szakmák

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felnőttképzés, Karrier, Szakképzés, Szakmák
Online mesterkurzust indít Spike Lee filmrendező
Online mesterkurzust indít Spike Lee filmrendező

Online mesterkurzust indít 2018 nyarán Spike Lee, a modern fekete filmművészet egyik legfontosabb alkotója. Spike Lee...

Választás 2018 - Az LMP országértékelő rendezvénye
Szél: anyagi biztonságra és megfelelő oktatásra van szükség

Anyagi biztonságot és megfelelő oktatást ígért az LMP miniszterelnök-jelöltje pártja csütörtöki "jövőértékelő" rendezvényén Budapesten, és a...

Close