Ezért vállalkoznának a magyarok


A Budapest Bank reprezentatív kutatása alapján a magyarok fele érez magában kedvet önálló cég indításához, ugyanakkor a vállalkozási kedv mellett nincsenek konkrét tervek. A vállalkozó kedvűek közül is csak minden negyedik (27 százalék) rendelkezik pontos vállalkozási tervvel, és mindössze 6 százalék kezdte már el az előkészítést is. A tervek átgondolatlanságát mutatja, hogy a vállalkozni vágyóknak csak a fele végezne piackutatást vállalkozása elindítása előtt.

 

A magyarok többsége azért vállalkozna, hogy a maga ura lehessen, és saját hasznára dolgozzon, de fontos tényező a rugalmas munkaidő és az alkalmazottinál magasabb jövedelem ígérete is. A vállalkozást a válaszadók 35%-a önerőből indítaná el, 25%-uk pedig banki kölcsönt venne igénybe, de sokan használnának fel pályázati forrást, állami támogatást is. A vállalkozás indításától csak a megkérdezettek ötöde zárkózott el teljesen, ami magas vállalkozási kedvet mutat.

 

Főként a fiatal felnőtt korosztály (18-24 évesek) nyitott arra, hogy saját céget alapítsanak, és 64%-uk valószínűsíti, hogy a saját cégükkel kapcsolatos álmokat valóra is fogják váltani.

 

A válaszadók szerint a vállalkozás beindítását leginkább gátló tényezők az anyagi korlátok, a gyorsan változó szabályozói környezet, a vállalkozáshoz szükséges kapcsolatok hiánya és a hiányos vállalkozási ismeretek.

 

A válaszadók többsége (80%) jellemzően kevésbé beruházás igényes vállalkozás indítását favorizálják, jellemzően szolgáltatói vagy kereskedelmi tevékenységet végeznének. Ennek ellenére alig ötödük (18 százalék) tervez kizárólag online szolgáltatásokat nyújtani, ugyanakkor a többség elengedhetetlennek véli az online jelenlétet, ezért 81 százalék üzemeltetne honlapot is.

 

A vállalkozó kedvű válaszadók majdnem fele teljesen egyedül vágna bele saját üzletének beindításában, és csak 14%-uk támaszkodna társára a vállalkozás beindításához szükséges tőke előteremtésében.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezért vállalkoznának a magyarok

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Egyéb, Felnőttképzés, Felsőoktatás, Karrier, Közoktatás
szakkepzes munkahelyek
Menekülnek a dolgozók a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalból

Az utóbbi hónapokban – amióta kinevezték a hivatal új vezetőjét – jelentős számú, legalább 36-40 munkatárs...

Időmérés app
Alkalmazás segít a hatékony tanulásban

Ma már rengeteg mobilalkalmazás könnyíti meg az életünket, segíti a tanulást vagy a munkát. Ilyen a...

Close