Fordítási versenyt hirdetett iskolák számára az Európai Bizottság


Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága meghirdette a 12. éve rendezett Juvenes Translatores verseny idei pályázatát – közölte az uniós bizottság pénteken.

A tájékoztatás szerint az idén 17 éves nyelvkedvelő diákok a kulturális örökség európai éve alkalmából ezzel a témával foglalkozó szöveget kapnak fordításra.

A résztvevők szabadon dönthetik el, hogy az Európai Unió 24 hivatalos nyelve között lehetséges 552 nyelvi kombináció közül melyiket választják. Tavaly 144 nyelvkombinációban készültek fordítások – közölték.

A részvételre az érintett iskolák kétlépcsős folyamat teljesítésével jelentkezhetnek. Először a középiskoláknak regisztrálniuk kell a verseny weboldalán. A jelentkezésre szeptember 1-jétől október 20-án délig van lehetőség, az EU 24 hivatalos nyelvének bármelyikén.

Később az Európai Bizottság 751 iskolát választ ki véletlenszerűen és felkéri azokat, hogy nevezzék meg a versenyen részt vevő 2-5 tanulójukat. A diákok bármilyen nemzetiségűek, de csak 2001-es születésűek lehetnek. A verseny a részt vevő iskolákban egyidejűleg, november 22-én zajlik. A győzteseket – országonként egyet – a bizottság 2019. február elején hirdeti ki. A díjátadás 2019 tavaszán, Brüsszelben lesz.

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága 2007 óta minden évben megrendezi a Juvenes Translatores versenyt, amelynek neve latinul annyit tesz: fiatal fordítók. A kezdeményezés célja, hogy ösztönözze az iskolai nyelvtanulást, és hogy ízelítőt adjon a fiataloknak a hivatásos fordítók munkájából. A versenyen 17 éves középiskolások indulhatnak.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Fordítási versenyt hirdetett iskolák számára az Európai Bizottság

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Közoktatás, Motiváció, Nyelvtanulás
Így keltené fel a kormány az érdeklődést a műszaki és természettudományos szakok iránt
Megszűnik az általános iskolai fizika és kémiaoktatás?

Az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét pár napon belül hozzák nyilvánosságra, de néhány eleme már kiszivárgott a...

Minősítési eljárás - Pedagógus életpályamodell
A tanárok szabadidejét is kutatná a kormány

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezett egy felmérést a tanárok munkaterheléséről. A kormány felkarolta az ötletet, de...

Close