Hogyan ismerheted fel az álhíreket?


A Történelemtanárok Egyesülete remek, hiánypótló infografikát készített, melyben pontról pontra le van írva, hogyan lehet felismerni az álhíreket. Az amerikai elnökválasztás kapcsán látott napvilágot az az elképesztő adat, hogy a Facebook-felhasználók 43 százaléka nem tud különbséget tenni egy hiteles és egy álhírforrás között.

Az álhírek felismeréséhez szükséges a hír forrásának ismerete, mérlegelése, megbízhatóságának ellenőrzése. A hírek vizsgálatakor ellenőrizni kell a szerzőt, a megjelenés dátumát. Sokszor a címsorok túlzóak vagy megtévesztőek, ezért nem elég csak azokra hagyatkozni. Emellett előfordulhat, hogy az egész történetet viccnek szánták, így a túl hihetetlen történeteknek mindenképpen érdemes utánanézni, mielőtt igaz állításként kezelnénk.

Ugyan számtalan ismeretterjesztő cikk és videó készült, amely segít a hoaxok felismerésében, de ezek zömét angol nyelven írták. Az egyesület célja, hogy az infografika az osztálytermek falára is kikerülve minél több diákhoz eljusson. 

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Hogyan ismerheted fel az álhíreket?

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Egyéb
Kényelmes albérlet
Mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni? Ezek az albérletárak várhatóak az egyetemi városokban

Ha más városban szeretnél tovább tanulni, de nem kaptál kollégiumi szobát, kénytelen leszel az albérletet választani....

Facebook veszélyei
Tényleg veszélyes a Facebook?

A Facebook az elmúlt pár évben csendesen közösségi oldalból a világ legnagyobb médiacégévé nőtt: az emberek...

Close