Hová tűntek az ingyenes nyelvtanfolyamok?


A magyar lakosság köztudottan rosszul áll az idegennyelv-tudás terén, ezért is volt előrelépés, hogy tavaly több ezren vehettek részt egy éves alap- vagy középfokú nyelvtanfolyamokon a szakképzési centrumokban a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. és II. OKJ-s képzések keretén belül.

A képzés neve kissé megtévesztő, hiszen csak az órák mindössze 10%-a volt vállalkozási ismeret, 60%-a angol vagy német nyelvi képzés, 30%-a pedig informatikaoktatás volt.

A képzésre nem csak vállalkozók jelentkezhettek, a jelentkezéshez csak szakmunkás vagy OKJ-s végzettség kellett. A képzésre korhatár nélkül lehetett jelentkezni, és azoknak sem kellett kifizetniük a tanfolyam árát, akik végül nem tették le a záróvizsgát.

Az állami pénzből elindított ingyenes angol és német kurzusokra túljelentkezés volt, a nagy érdeklődés miatt fel is merült, hogy idén növelik a keretszámokat. Ezzel szemben a tanfolyamok keretszáma csökkent, illetve több megyében (Baranya, Vas, Zala, Csongrád és Tolna) el sem indították azokat.

A 2017 februárjában induló keresztféléves képzésekre már csak 2500 jelentkezőt engedtek be, a 2017/2018-as tanévre pedig az eredetileg tervezett 25 ezer helyett összesen csak 6 ezer helyet határoztak meg.  A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal magyarázta döntését, hogy a tanfolyamokra beiratkozóknak csak kevesebb, mint harmada tett vizsgát, ezért a nyelvi képzéseket a vállalatokon belül akarják erősíteni.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Hová tűntek az ingyenes nyelvtanfolyamok?

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Karrier, Nyelvtanulás, Szakmák
Fogy a gazdaság munkaerő-piaci tartaléka
Fogy a gazdaság munkaerő-piaci tartaléka

Parragh László szerint erősen fogy a gazdaság munkaerőpiaci tartaléka. – írja az MTI. A magyar gazdaság...

SzakmaBLOG.hu új bejegyzés: Online tanfolyamot keresel? – Ezt mindenképpen olvasd el előtte!

Ahhoz, hogy sikeres legyél a munkádban, elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás. De munka és család mellett...

Close