Jogsértő az idei szakmai érettségi?


Január végén 10 szakképzésben tanul diák nyílt levélben fordult a nyilvánossághoz és a döntéshozókhoz a kötelező szakmai érettségivel kapcsolatos problémák miatt. A levélben jelezték, hogy a diákokat későn, csak 2016 decemberében tájékoztatták, hogy milyen tantárgyakat, milyen szinten, milyen feladattípusokkal kérnek majd számon. Az oktatásban történt változások, átszervezések sem könnyítették meg a felkészülést, hiszen tanárhiány miatt sok szakmai óra elmaradt. További problémát jelent, hogy a tanulási nehézséggel küzdő tanulók sok esetben nem élhetnek az őket megillető mentességekkel. 30 000 érettségizőt érint a probléma, hogy a tankönyvek nem igazodnak a megemelt követelményszinthez az idegen nyelvi érettségi esetén.

 

A tanulók azonban nemcsak problémákat fogalmaztak meg, hanem megoldási javaslattal is éltek, azt kérték legyen szabadon választható az ötödik érettségi tantárgy, ahogy eddig is.

 

A Független Diákparlament eljuttatta a diákok kérését a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, Balog Zoltánhoz és Palkovics Lászlóhoz, de csak utóbbi válaszolt a kérésre, melyet elutasított. Aáry-Tamás Lajos, oktatásügyi ombudsman viszont fogadta a diákokat, és elismerte a panasz jogosságát, a jogsértés tényét. A megoldáshoz azonban törvénymódosításra lenne szükséges.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Jogsértő az idei szakmai érettségi?

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Közoktatás
Magániskola, elitiskola
A legjobb középiskolák mindig a legjobb választások?

Mostanában sok szülő izgul a középiskolai felvételik miatt, hogy gyermekük bekerül-e a legjobb (vagy legjobbnak vélt)...

Tanárok
Ismét csökken a pedagógus-társadalom presztízse?

A pedagógus fizetéseket egy törvénymódosítás alapján már nem igazítják a minimálbérhez. 2013-as jogszabályban a mindenkori minimálbér...

Close