Ma rendezik a tésztahídépítő-világbajnokságot


Az Óbudai Egyetem csütörtökön nyolcadik alkalommal rendezi meg a Reccs Tésztahídépítő-világbajnokságot.

A megmérettetés célja, hogy a műszaki egyetemek hallgatói világszintű versenyen mutassák meg tehetségüket, szakmai tudásukat – áll az egyetem közleményében.

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyománnyal rendelkezik, több európai és tengerentúli mérnökképző intézményben is rendeznek hasonlót, de a 2005-ben RECCS néven elindított magyar versengés 2011 óta várja a világ számos pontjáról érkező diákokat.

A résztvevő csapatok legfeljebb egy kilogramm tésztából épített, egy méter fesztávú hidakkal és tartószerkezetekkel versenyeznek, amelyek teherbírását egy speciális eszközzel mérik addig terhelve a tésztahidakat, amíg össze nem roppannak. A világcsúcsot híd kategóriában az Óbudai Egyetem Bánki Karának egyik csapata tartja 570,3 kilogramm teherbírással, tartó kategóriában pedig az iráni Islamic Azad University diákjai 666,3 kilogrammal.

Mint írják, egy erős és esztétikus tésztaszerkezet megtervezése és megépítése komoly mérnöki feladat, amelyhez összehangolt csapatmunkára, kitartásra, alapos kapcsolódó mérnöki ismeretekre és erős motivációra van szükség.

A világversenyen 2011 óta 17 ország 143 csapata, összesen 308 hallgató vett részt, akik 186 tésztaszerkezetet építettek meg.

Forrás: MTI

Kép forrása

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ma rendezik a tésztahídépítő-világbajnokságot

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felsőoktatás, Karrier, Motiváció, Szakmák
Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági meghallgatása
LMP: Kásler Miklós álljon ki az oktatás pluszforrásaiért!

Az LMP parlamenti frakciója elvárja az emberi erőforrások miniszterétől, Kásler Miklóstól, hogy a jövő évi költségvetés...

Felsőoktatási kutatás: felkészültebbnek érzik magukat a magyar hallgatók a hazai, mint a nemzetközi munkavállalásra
Felsőoktatási kutatás: felkészültebbnek érzik magukat a magyar hallgatók a hazai, mint a nemzetközi munkavállalásra

A magyar hallgatók sokkal felkészültebbnek érzik magukat a hazai, mint a nemzetközi munkaerőpiacon való munkavállalásra –...

Close