Ősztől jön a nyelvtanulási diákhitel


Ősztől már nyelvtanuláshoz is igényelhetnek félmillió forint diákhitelt azok a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, akik a diploma megszerzéséhez nem rendelkeznek az előírt számú nyelvvizsgával – az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A hitelt az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező vagy a hallgatói jogviszonyát szüneteltető hallgató, valamint a felsőoktatási intézményben záróvizsgát tett, de nyelvvizsga hiányában oklevéllel nem rendelkező hallgató veheti majd igénybe.

A kölcsönt a Diákhitel szervezettől kell igényelni. Nem akadály az sem, ha valaki már betöltötte a 45. életévét az igényléskor (a normál diákhitelnél ez kizáró ok).

A nyelvtanulási hallgatói hitel legmagasabb összege 500 ezer forint lesz, ami egy összegben vehető igénybe. A hitel kamata pedig 2021. december 31-éig megegyezik a szabad felhasználású hallgatói hitelre meghatározott kamattal.

Aki legalább B2 szintű (középfokú), komplex nyelvvizsgát szerez, teljes állami kamattámogatást kap.

A nyelvtanulási hallgatói hitel törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdeni, havi egyenlő részletekben. A törlesztés időtartamát a hitelszerződés megkötésekor választhatják majd meg a diákok években úgy, hogy ezen időtartam legalább 1 év, és legfeljebb 5 év lehet.

A rendelet 2019. október 1-jén lép hatályba.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ősztől jön a nyelvtanulási diákhitel

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felsőoktatás, Nyelvtanulás
Több diák utazhat külföldre ösztöndíjjal
Európai Bizottság 20 millió euróval növelné a hallgatói mobilitási programok 2019-es keretét

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Erasmus+ uniós programok költségvetésének 20 millió euróval történő növelésére annak...

A legjobb 200 intézmény közé került a Semmelweis Egyetem
Lakossági szűréseket végeznek szeptembertől a Semmelweis Egyetemen hallgatói

Lakossági népegészségügyi szűréseket végeznek szeptembertől a Semmelweis Egyetemen hallgatói - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel....

Close