Parragh: legyen nyitott a felsőoktatás a jó szakmunkásoknak


Ha valaki jó a szakmájában, sikerrel szerepel országos szakmai versenyen, annak legyen nyitott a felsőoktatás,  könnyebben léphessen be oda – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn Budapesten.

Parragh László a XI. Szakma sztár fesztivál, a Szakma kiváló tanulója verseny, Országos szakmai tanulmányi verseny és az V. SkillsHungary nemzeti döntője megnyitóján köszöntőjében elmondta: a szakmák ünnepét 11 éve rendezik meg, az első alkalommal 15 szakmát mutattak be, a hétfőn kezdődő megmérettetésen már 43 szakma versenyez három napon át a Hungexpo területén.

Ismertette: idén több mint hétezer diák jelentkezett, közülük 236-an jutottak a végső versenybe, ahol 108 oktatási intézmény képviselteti magát. Az érdeklődő iskolák diákjai ingyenesen vesznek majd részt a rendezvényen. Idén 10 ezer fiatalt várnak, 70 százalékuk pályaválasztás előtt áll.

Parragh László elmondta: bár a szabályozás elindult, a tételes végrehajtás még hiányzik ahhoz, hogy a szakmunkások könnyebben juthassanak be a felsőoktatásba. Példaként említette, hogy a jelentős autóipari cégek vezetőinek nagy része szakmunkásként kezdte. Fontosnak nevezte az olyan képzések népszerűsítését, amelyek iránt van munkaerőpiaci kereslet. Hozzátette, a duális képzést tovább kell erősíteni, emellett fontos a digitalizáció, valamint az objektív vizsgáztatási rendszer országos kialakítása.

Parragh kifejtette: a cégek 67 százaléka szerint hiányzik a szakképzett munkaerő Magyarországon. Hozzátette: nem a szakképzett munkaerő hiányzik, hanem a nemzet gyarapodásához szükséges erő, ezt kell megerősíteni, ami hatalmas feladat.

Forrás: MTI

Kép forrása: Szigetváry Zsolt, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Parragh: legyen nyitott a felsőoktatás a jó szakmunkásoknak

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felnőttképzés, Felsőoktatás, Szakképzés
Elkezdődött a 2018. évi Szakma Sztár Fesztivál
Orbán: olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van

Olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe...

A hátrányos helyzetű fiatalokat támogatja a Szalézi Intézmény Fenntartó és az NGM együttműködése
A hátrányos helyzetű fiatalokat támogatja a Szalézi Intézmény Fenntartó és az NGM együttműködése

A hátrányos helyzetű és roma fiatalok támogatására kötött szakképzési együttműködési megállapodást méltatta a nemzetgazdasági miniszter szombaton...

Close