Szél: anyagi biztonságra és megfelelő oktatásra van szükség


Anyagi biztonságot és megfelelő oktatást ígért az LMP miniszterelnök-jelöltje pártja csütörtöki “jövőértékelő” rendezvényén Budapesten, és a legaktuálisabb feladatnak a kivándorlás megállítását nevezte. Szél Bernadett szerint a jelenlegi kormány feléli a jövőt – írja az MTI.

A kormány nem foglalkozik a fiatalokkal, letett róluk.” Szél Bernadett Bírálta a kormányfőt azért is, mert a március 15-ei ünnepi beszédében akkor hívta “harcba” a fiatalokat, amikor azok tömegesen menekülnek külföldre.

Kutatások bizonyítják, hogy nagyon nagy a baj, a fiatalok számára a legsúlyosabb gond a létbizonytalanság, a második a kiszámíthatatlan jövő. Az LMP azt szeretné, ha a fiatalok nem félnének – szögezte le.

Közölte: pártja konzultált a külföldön élőkkel, amiből kiderült, hogy többségük egzisztenciális okokból hagyta el az országot, de a fojtogató légkör miatt is sokan mentek el.  Az egyik legaktuálisabb feladatnak nevezte a kivándorlás megállítását, a külföldön élő fiatalok hazahozatalát. Ehhez szerinte anyagi biztonságot és megfelelő oktatást kell biztosítani.

A továbbtanuló fiatalok után 24 éves korig biztosítanák a családi adókedvezményt és a családi pótlékot, és még a PhD-fokozat megszerzését is ingyenessé tennék. A társelnök minőségi oktatást ígért, amely nem lexikális tudást ad, hanem kompetenciákat fejleszt, kreatív problémamegoldásra tanít, a gyermekek csökkenő terhei mellett.

Szél Bernadett az oktatás fontos feladatának nevezte az esélyek kiegyenlítését, ezért hangsúlyosan szólt a korai fejlesztés szükségességéről, de pártja alapállásának nevezte azt is, hogy minden fiatal végzettséghez jusson.     A politikus minőségi szakképzést sürgetett, és bírálta a tankötelezettség leszállítását.

Az ehhez szükséges forrásokat az LMP antikorrupciós programja segítségével teremtenék meg – tette hozzá.

A fiatalokat a Vállalkozz itthon! programjukkal is segítenék, amelynek része például a pénzügyi tanácsadás vagy inkubátorházak létesítése.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a legsúlyosabb korrupciós eseteknek azokat nevezte, amelyek az oktatásban valósulnak meg, azok ugyanis a jövőt lopják el.     Ösztöndíjprogramokat szorgalmazott, és sérelmezte, hogy “ellopták” a roma programok forrásait, holott ott is ösztöndíjak segíthették volna a fiatalokat.

Forrás: MTI

Kép forrása: Máthé Zoltán, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Szél: anyagi biztonságra és megfelelő oktatásra van szükség

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felsőoktatás, Közoktatás, Szakképzés
Diáktüntetés
A rendőrségtől kapott levelet a diáktüntetés több résztvevője

Több, február 23-ai diáktüntetésen részt vevő tizenéves is levelet kapott az V. kerületi Rendőrkapitányságtól, mely szerint...

80 ezer gyerek eshet ki idő előtt az oktatásból
Aggasztó adatok! 80 ezer gyerek eshet ki idő előtt az oktatásból

Az Oktatási Hivatal legutóbbi kutatása szerint a közoktatásban tanulók 11 százalékát – 82 ezer gyermeket –...

Close