Ezekért a szakmákért jár pluszpont a felvételin


Augusztus 26-án derülnek ki az idei pótfelvételi eredményei. Azoknak, akiknek idén nem sikerült bejutniuk a vágyott egyetemre vagy főiskolára, jó lehetőség lehet a szakmatanulás, hiszen az akár plusz pontokat is érhet ez a következő felvételi időszakban – írja közleményében a Centrum Oktatási Kft.

Fontos tudni, hogy az OKJ képzéssel nem fogynak az államilag finanszírozott félévek, így ugyanannyi ideig tanulhatnak a felsőoktatásban állami ösztöndíjas formában azok, akik szakmát tanulnak, mint azok, akik nem szereznek OKJ-s végzettséget – írja a Centrum Oktatási Kft.

Felsőfokú vagy emelt szintű OKJ képzéseket abban az esetben is érdemes elvégezni, ha a későbbiekben egyetemi vagy főiskolai képzésre szeretne valaki jelentkezni, hiszen ha az adott szakirányon tanul tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 32 többletpontot kaphat.

Csak azokért az 1993 után szerzett, Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítésekért lehet 32 plusz pontot kapni, amelyek azonosító száma 54-gyel vagy 55-tel kezdődik, és csak abban az esetben, ha a jelentkező a szakiránynak megfelelő szakra felvételizik.

Ha tehát például 21, 31, 33, 51 vagy 52 számmal kezdődik ez az azonosító, akkor nem jár érte OKJ plusz pont a felvételin. Ezek a számok egyébként többek között a képzés szintjét jelölik, ami az 54 esetén emelt szintű, az 55 esetén felsőfokú szakképzettséget jelent, míg a többi szám alap- vagy középszintű szakképzettséget jelöl, ezekért pedig nem jár többletpont.

A szakképesítés igazolására kizárólag az OKJ bizonyítvány fogadható el. A szakmai vizsgáról szóló igazolás vagy pl. az év végi bizonyítvány nem jogosít plusz pontokra.

OKJ többletpont a szakképesítés alapján csak az agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvos- és egészségtudomány képzési terület alapképzései, pedagógusképzés (kivéve egyes osztatlan tanárképzési szakok), sporttudomány (kivéve edző alapképzési szak), társadalomtudomány, természettudomány képzési területeken kapható.

A rendszer elsőre talán bonyolultnak tűnik, ezért nézzünk meg egy konkrét példát. Ha valaki elvégzi a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot – melynek OKJ azonosító száma 54 344 01 –, és később a felsőoktatásban gazdaságtudományi szakra felvételizik, 32 pluszpont jár az OKJ-s bizonyítványért. Ha azonban jogi szakra jelentkezik, ezért az OKJ-s bizonyítványért nem kap többletpontot a felvételin, mert az csak akkor jár, ha a tanfolyaméval azonos szakterületen tanul tovább. Ilyen esetben érdemesebb az Irodai titkár tanfolyamot (OKJ 54 346 03) választania.

Fontos, hogy a képzési területen csak abban az esetben jár a többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Ez igaz akkor is, ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne.

Bár 2020-tól változik a szakképzés, a megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezekért a szakmákért jár pluszpont a felvételin

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")