18+ Élő állatokat boncoltak a diákok az iskolai szakkörön

Egy keszthelyi gimnázium biológia-szakkörében rendszeresen boncoltak állatokat, és előfordult, hogy kiscsibéket élve daraboltak a diákok. A foglalkozásokra már 13 éves kortól jártak gyerekek, sőt a szomszédos katolikus általános iskola tanulóit is bevonták.

A Hvg.hu hosszú, tényfeltáró cikket közölt arról, hogy a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia-szakkörében évek óta végeztek boncolásokat és „kémiai kísérleteket”. A foglalkozásokra a hatosztályos gimnázium 13-18 éves tanulói jártak

A szakkörön folyó kísérletek rég hírhedtek voltak az iskolában, köztudott volt, hogy különféle állatokat, illetve azok testrészeit boncolják fel. A felboncolt állatok közt volt béka, csibe, nyúl, skorpió, gőte, papagáj és tengerimalac is. De állítólag élő denevért is vitt a tanár, dr. Gidó Zsolt az órára. A boncoláshoz az állatokat a tanár szerezte be.

A lap forrásai megerősítették, hogy az iskolai szakkörön Gidó vezette be a boncolásokat.

Bár köztudott volt az iskolában a tanár tevékenysége, mégis csak egy szülő tett írásos panaszt, amiért iskolai szervezésben egy ilyen boncoláson kellett volna részt vennie általános iskolába járó gyermekének.

A szakkört vezető tanár a hírekben megjelenő cikkek hatására hirtelen (közös megegyezéssel) távozott az iskolából. A Nagykanizsai Tankerületi Központ vizsgálatot indított az ügyben, az állatvédők pedig büntetőfeljelentést tesznek.

Perédi Gergely, a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület elnöke aggályosnak nevezte, hogy a keszthelyi iskolákban pont az ennyire fiatal, befolyásolható tizenéves korosztályt buzdították állatok felboncolására.

„Mind jogilag, mind etikailag elítélendőnek tartjuk a középiskolában történteket, a konkrét cselekményt végző tanáron túl felmerülhet a közvetlen felettes, vagyis az igazgató, valamint a tankerületi igazgatási szervezet felelőssége is, hiszen egy tanrendben futó, intézményesített állatkínzásról van szó” – mondta Kajó Cecília állatvédelmi jogász.

Jogilag az állatvédelmi törvény releváns, aminek a hatálya minden állatra kiterjed, és generálisan tiltja a szükségtelen, fájdalmat okozó beavatkozásokat, bántalmazást. Az állatvédelmi jogász szerint a jogszabályok külön engedélyhez kötik az oktatási keretek között végzett állatkísérletet, így kérdés, hogy ilyet a Vajda János Gimnázium beszerzett-e az illetékes kormányhivataltól.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

18+ Élő állatokat boncoltak a diákok az iskolai szakkörön

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.45)