2010-hez képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon

A 2010-es adatokhoz képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, közülük 610 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el – mondta pénteken Simon Attila István, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH közlése szerint a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 475 ezer volt az április-júniusi időszakban, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban 3,6 százalékosra esett a munkanélküliségi ráta, amely egy év alatt 0,7 százalékponttal csökkent.

A helyettes államtitkár szerint a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien az országban, a munkanélküliség pedig történelmi mélypontra csökkent.

A munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon (2015. május-2018. június)

Hozzátette, hogy az Európai Unióban Csehország áll az élen, ahol a munkanélküliségi ráta nem éri el a 3 százalékot, azt követi Németország (3,4 százalék), Magyarország pedig Lengyelországgal halad fej-fej mellett a 3,6 százalékos munkanélküliségi rátával.

Simon Attila István szólt arról is, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma egy év alatt 100 ezerrel nőtt, akik közül minden második ember az építőiparban, minden harmadik a feldolgozóiparban tevékenykedik. Az elmúlt 8 évben a versenyszférában munkát vállalók 40 százaléka a feldolgozó iparban, 10-10 százaléka az építőiparban, illetve a humán egészségügy és szociális ellátásban, 7 százalékuk pedig a mezőgazdaságban helyezkedett el.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a múlt héten az Országgyűlés által elfogadott 2019-es költségvetés a biztonságos növekedést tűzte ki célul. Kiemelte, hogy a hatéves bérmegállapodás értelmében jövőre újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho), amennyiben az idén 6 százalékos lesz a reálbérnövekedés a versenyszférában. A szocho 2 százalékpontos mérséklésének következtében 130 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, amit ők bérfejlesztésre fordíthatnak.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarországon megvalósuljon a teljes foglalkoztatás, valamint, hogy mindenki aki akar, az olyan munkát tudjon vállalni, amelyért tisztességes bérezésben részesül – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

2010-hez képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 115

More in Karrier, Szakmák
Hátrányos helyzetű diákokat támogató programot indít az OH
Önkéntes munkáért nyelvtanfolyam vagy autóvezetői képzés

Háromezer fiatal élhet az önkéntes munka lehetőségével egy ötmilliárd forintos pályázati támogatásnak köszönhetően, a szakmai képzés...

Elindult Európa első online fitnesziskolája
Elindult Európa első online fitnesziskolája

A Mymove.hu fitnesz, aerobik és különböző táncirányzatok edzőit tanítja internetes kurzusok segítségével. Az elméleti és gyakorlati...

Close