2010-hez képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon

A 2010-es adatokhoz képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, közülük 610 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el – mondta pénteken Simon Attila István, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH közlése szerint a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 475 ezer volt az április-júniusi időszakban, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban 3,6 százalékosra esett a munkanélküliségi ráta, amely egy év alatt 0,7 százalékponttal csökkent.

A helyettes államtitkár szerint a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien az országban, a munkanélküliség pedig történelmi mélypontra csökkent.

A munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon (2015. május-2018. június)

Hozzátette, hogy az Európai Unióban Csehország áll az élen, ahol a munkanélküliségi ráta nem éri el a 3 százalékot, azt követi Németország (3,4 százalék), Magyarország pedig Lengyelországgal halad fej-fej mellett a 3,6 százalékos munkanélküliségi rátával.

Simon Attila István szólt arról is, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma egy év alatt 100 ezerrel nőtt, akik közül minden második ember az építőiparban, minden harmadik a feldolgozóiparban tevékenykedik. Az elmúlt 8 évben a versenyszférában munkát vállalók 40 százaléka a feldolgozó iparban, 10-10 százaléka az építőiparban, illetve a humán egészségügy és szociális ellátásban, 7 százalékuk pedig a mezőgazdaságban helyezkedett el.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a múlt héten az Országgyűlés által elfogadott 2019-es költségvetés a biztonságos növekedést tűzte ki célul. Kiemelte, hogy a hatéves bérmegállapodás értelmében jövőre újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho), amennyiben az idén 6 százalékos lesz a reálbérnövekedés a versenyszférában. A szocho 2 százalékpontos mérséklésének következtében 130 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, amit ők bérfejlesztésre fordíthatnak.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarországon megvalósuljon a teljes foglalkoztatás, valamint, hogy mindenki aki akar, az olyan munkát tudjon vállalni, amelyért tisztességes bérezésben részesül – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

2010-hez képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.48)