Karrier

A presztízs fontosabb

A magyar férfiak fontosabbnak tartják az állás presztízsértékét és a fix munkaóra-számot, mint a fizetést és a szakmai fejlődési lehetőséget. Ez derül ki a National Geographic és az NRC közös reprezentatív kutatásából, melynek eredményét a napokban publikálták.

A munkahelyválasztáskor sokan többféle szempontot mérlegelnek és bár azt gondolnánk, hogy a fizetés a legtöbbször az első helyen van, ez közel sem igaz. Legalábbis ebből a kutatásból az derül ki, hogy fontosabb, hogy a választott szakma megbecsült legyen.

 

Fizetés, megbecsülés

18-49 év közötti magyar férfiakat kérdeztek meg a témában és a válaszadók 67 százaléka úgy fogalmazott, hogy a mindennapokban stabilitásra törekszik. A kutatásból kiderült, hogy a karrierválasztásnál a fizetés összege mintegy 20 százalékuknak fontos, a 80 százaléknak kevésbé vagy egyáltalán nem. Hogy mégis mi az, ami fontos?

A válaszadók nagy többségének, mintegy 80 százalékának az, hogy a szakmáját mások is megbecsüljék. A megbecsültség természetesen jó érzés, együtt jár egyfajta büszkeséggel és az ember a munkáját is elhivatottabban végzi, ha úgy érzi, hogy megbecsülik, van a munkájának értéke, a szakmájának presztízse. Azonban nemcsak erre a kérdésre keresték a választ az 500 fő részvételével végzett kutatáson, hanem arra is, hogy mit gondolnak a férfiak rugalmas munkaidőről, vagy hogy fontos-e számukra az otthoni munkavégzés lehetősége.

 

Rugalmas munkaidő, otthoni munkavégzés

A kutatási eredményekből az is kiderül, hogy a férfiak negyedének fontos az, hogy otthonról is elvégezhető munkát válasszon. A home office-t a budapestiek egyötöde, a vidékiek majdnem egyharmada részesíti előnyben. A rugalmas munkaidő is fontos, a válaszadók 40 százaléka teszi e mellé a voksát, a többiek viszont a fix munkaidőre szavaztak. A megkérdezettek mintegy 4 százaléka tartja csak fontosnak, hogy flexibilis munkahelyen dolgozzon. A kutatásban 500 férfit kérdeztek meg a 18-49 éves korosztályból, reprezentatív vizsgálatot végezve korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján.

Forrás: Lépés Magazin

Legfrissebb cikkek

Social media toborzás tévhitek a Facebooktól a TikTokig

Interjú Knáb Anitával és Szilvási Gáborral Nem mindegy, hogy egyedül a céglogóra bízzuk cégünk toborzási…

2024. 02. 12.

Vezető helyen az ELTE Informatikai Kar

A Diploma 2024 kiadványban a HVG nyilvánosságra hozta a legjobb egyetemek összesített rangsorát és a…

2023. 12. 11.

Mire kíváncsiak az IT-sok az álláskeresés során?

Az álláshirdetések hiányosságai nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, ha egy vállalat nem találja meg a megfelelő szakembert…

2023. 12. 1.

Három tipp, hogy zökkenőmentes legyen minden tárgyalásod

Az elegáns megjelenés az üzleti találkozók, megbeszélések elengedhetetlen „kelléke”. Nem véletlenül fogalmazunk így. Ugyanis pusztán…

2022. 12. 22.

Első nap az irodában? Ezt vedd fel!

Az első benyomás, azt mondják, roppantul fontos. A fellépésed milyensége pedig előre sok mindent elárul.…

2022. 10. 26.

Így lehetséges az irodád stresszmentes átköltöztetése

Új otthonba költözni rendkívül stresszes, azonban gondolj csak bele, mennyivel nehezebb lenne ez akkor, ha…

2022. 09. 27.