Az MSZP szerint fel kell függeszteni a 2020-tól kötelező nyelvvizsgát

Az MSZP elvárja a kormánytól, hogy a közoktatás, különösen az idegennyelv-oktatás állapota miatt függessze fel azt a rendelkezést, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet bekerülni a felsőoktatásba – mondta az Országgyűlés szocialista alelnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Hiller István szerint nincs értelme ezt a rendelkezést most bevezetni, mert a magyar közoktatás nem képes megfelelő színvonalú, használható idegennyelv-tudást biztosítani.

Véleménye szerint az idegennyelv-tudással kapcsolatban a kormány elmúlt hét évének mérlege egyértelmű kudarc. Ennek okát rossz döntésekben és sikertelen kísérletekben látja.

A volt oktatási miniszter rossz döntésnek tartja, hogy 2011-ben eltörölték a nulladik évfolyamot és kudarcként beszélt a diplomamentő programról is, mivel azt kevesen tudták igénybe venni.

A szocialista politikus szerint most csak a vagyonosabb diákok juthatnak megfelelő minőségű nyelvtudáshoz a drága nyelviskolákban. 2020-tól pedig csak az nyerhet a felsőoktatásba felvételt, akinek van nyelvvizsgája – mutatott rá.

Hiller István szakmailag diszkriminatívnak nevezte ezt a rendelkezést, hiszen csak a vagyonosabbak kerülhetnének be a felsőoktatásba.

Közölte, azt javasolják, a kormány függessze fel a rendelkezést, emelje az idegennyelv-tudás színvonalát. Ha a közoktatás, a nyelvoktatás színvonala bizonyítottan emelkedett, akkor térjen vissza a kormány a felsőoktatási felvételi nyelvvizsgához kötéséhez – tette hozzá.

A politikus a most indult, 2018/19-es tanévvel összefüggésben beszélt arról, hogy Magyarországon az elmúlt közel háromnegyed évtizedben csökkent az oktatás színvonala, és a folyamat folytatódik.

Hozzátette: a PISA-felmérések azt bizonyítják, hogy a közoktatás színvonala gyengébb, mint a kormányváltás idején, 2010-ben volt.

A színvonalesés oka egyértelmű: rossz a 2011-es köznevelési törvény, annak felfogásával van hiba, valamint rossz volt a túlzott államosítás megvalósításának módja – fejtette ki.

Hiller István azt mondta, ezen nem fog javítani a legjobb szándékkal megírt Nemzeti alaptanterv sem.

Amíg a rossz törvény nem változik, nem lesz jobb a közoktatás színvonala – összegzett.

Hiller István egy kutatásra hivatkozva összehasonlította a 2010-es és a 2016-os, illetve 2017-es felsőoktatási adatokat. Ismertetése szerint 2010-ben 114 ezer hallgatót, köztük 54 ezer nappali tagozatosat vettek fel. 2016-ra 26 százalékkal, 85 ezerre csökkent a felvett hallgatók száma, míg 22 százalékkal, 43 ezerre a nappali tagozatosaké – részletezte.

Beszámolt az államilag finanszírozott helyre felvett hallgatói létszámcsökkenéséről is: ez az adat a 2010-es 72 ezerről, 2017-re 59 ezerre csökkent.

Kitért arra, hogy az összes felsőoktatási kiadás a GDP-hez viszonyítva 2010-ben 1,67 százalék, míg 2017-ben 1,54 százalék volt.

Hozzátette: 2009-es áron, az inflációt is figyelembe véve a 2019-es felsőoktatás támogatási kondíciók a 2010-esnek felelnek meg, elmaradnak a 2009-es adattól.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Az MSZP szerint fel kell függeszteni a 2020-tól kötelező nyelvvizsgát

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.48)