Karrier

Mit kell tenned erdőgazdaként?

Hogyan legyél erdőgazdálkodó?

Nem elegendő az erdő és a benne lévő faállomány megvásárlása, hiszen erdőgazdaként vannak különböző kötelezettségek, amelyeket be kell tartani ahhoz, hogy ki is termelhesd a benne található állományt. A szabályok ismerete mellett és a kötelezettségeken túl érdemes megismerkedni a lehetőségeiddel is, hiszen csak úgy leszel képes az erdő birtoklása mellett az előnyeinek a kihasználására. Így amennyiben erdő vásárlásán töröd a fejedet, vagy már megvan a területed vásárlás vagy öröklés által, akkor érdemes tüzetesebben utánanézned a teendőidnek. 

 

Mi is az az erdő?

Az erdő egy mindennapos használatban lévő fogalom, mégsem olyan egyszerű annak pontos meghatározása, főleg nem erdőgazdálkodási szempontból. Összességében erdőnek nevezhető az erdei termőföld és a rajta kialakult életközösség egyaránt. Ezek a területek mind szerepelnek az Országos Erdőállomány Adattárban és erdőként kerültek nyilvántartásba. 

Ez azt jelenti, hogy az erdőgazdálkodási törvény vonatkozik mind az erdőkre, a benne lévő élő, valamint élettelen elemekre, továbbá a külterületi fásításokra és az erdőgazdálkodási helyszínekre – mint a földterületek és az erdészeti létesítmények. 

 

Ki az az erdőgazdálkodó?

Az erdő fogalmának meghatározását követően az erdőgazdálkodó személyét is érdemes tisztázni. Nem elég, ha a tulajdonodban van egy kisebb-nagyobb erdő, ettől függetlenül nem rendelkezel az erdőgazdálkodás jogával. 

Amennyiben mégis fakitermelésbe kezdesz, akkor igen komoly bírságokkal számolhatsz. Így ahhoz, hogy hivatalos erdőgazdálkodó legyél az erdészeti hatóság engedélyét kell kérned, akik nyilvántartásba vesznek és hozzájárulnak ahhoz, hogy fakitermeléssel foglalkozhass. 

 

Kötelezettségek, amellyel a gazdálkodás járhat

Amint erdőgazdálkodó lettél, akkor különböző kötelességeidet lesznek, amely elvégzéséért vagy éppenséggel azok elmulasztásáért a felelősség téged fog terhelni. A kötelezettségekről és a lehetőségeidről többet a Körzeti Erdőtervben olvashatsz, amely tartalmazza a legtöbb erdőrészletre vonatkozó szabályokat. Mindig légy tájékozott és tudd, hogy mi az, amit tenned kell, akkor elkerülheted a kellemetlenségeket!

 

Szolgálatban az erdészeti szakszemélyzet

Mindazonáltal, ha nem vagy gyakorlott erdész, akkor erdészeti szakszemélyzet felbérlésére is szükség van, hiszen az erdő karbantartásához és a kivágandó fák megítéléséhez sok éves szakértelemre van szükség. Az erdészeti szakszemélyzet tisztában van a szabályokkal, így tudatában van annak, hogy mit tehet meg és hogyan teheti azt – legyen szó az erdőgazdálkodás bármely szegmenséről.

Amennyiben megismerted a kötelezettségeidet és teljesítetted is azokat, akkor kitermelheted a szükséges famennyiséget. Fakitermelésben is kérd a profik segítségét és keresd fel King Woods weboldalát. 

Legfrissebb cikkek

Social media toborzás tévhitek a Facebooktól a TikTokig

Interjú Knáb Anitával és Szilvási Gáborral Nem mindegy, hogy egyedül a céglogóra bízzuk cégünk toborzási…

2024. 02. 12.

Vezető helyen az ELTE Informatikai Kar

A Diploma 2024 kiadványban a HVG nyilvánosságra hozta a legjobb egyetemek összesített rangsorát és a…

2023. 12. 11.

Mire kíváncsiak az IT-sok az álláskeresés során?

Az álláshirdetések hiányosságai nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, ha egy vállalat nem találja meg a megfelelő szakembert…

2023. 12. 1.

Három tipp, hogy zökkenőmentes legyen minden tárgyalásod

Az elegáns megjelenés az üzleti találkozók, megbeszélések elengedhetetlen „kelléke”. Nem véletlenül fogalmazunk így. Ugyanis pusztán…

2022. 12. 22.

Első nap az irodában? Ezt vedd fel!

Az első benyomás, azt mondják, roppantul fontos. A fellépésed milyensége pedig előre sok mindent elárul.…

2022. 10. 26.

Így lehetséges az irodád stresszmentes átköltöztetése

Új otthonba költözni rendkívül stresszes, azonban gondolj csak bele, mennyivel nehezebb lenne ez akkor, ha…

2022. 09. 27.