Jelentős béremelés a hiányszakmákban

Bizonyos szakmák esetén a negyven, sőt az ötven százalékot is meghaladja a nettó bérek emelkedése a 2015-ben ajánlott bérek átlagához képest – derül ki a Profession.hu állásportál legfrissebb felméréséből. Az adatokból az is kiderül, melyek azok a munkakörök, ahol a munkaerőhiány miatt leginkább nőttek a nettó bérek az elmúlt évben.

2015 és 2017 között a fizikai és betanított munkából megduplázódott az álláshirdetések száma az egészségügytől kezdve az építőiparig, de banki és biztosítási bróker pozíciók esetében is 40 százalékkal, cégvezető és menedzsmenti feladatok ellátására 56 százalékkal több állásra kerestek képzett munkatársat. Ma szinte minden területen munkaerőhiány van Magyarországon.

A jelenlegi munkaerőpiaci válságtól függetlenül számos olyan hiányszakma van, amelyekre folyamatos a kereslet, például az IT-szektorban.

A programozók és fejlesztők esetében a munkaadók hirdetéseiben szereplő nettó fizetések átlaga tavaly elérte a 445.000 Ft-ot, ami két év alatt 20 százalékos emelkedést jelent.

A termelő és szolgáltató iparban tavaly egy betanított munkásnak átlagosan 163.117 Ft fizetést ajánlottak (27 százalékos növekedés), ami nem sokban marad el a konyhai munkáért kínált 177.469 Ft (54 százalékos növekedés) átlagfizetéstől.

A takarító munkatársak bére is jelentősen, 41%-kal emelkedett, így eléri a 140.512 forintot. Az ácsok és az asztalosok jelenleg akár 225.000 forintot is hazavihetnek havonta, bérük 30 százalékkal növekedett. A felszolgálók bére 28%-kal nőtt, így náluk reális elvárás a 190.000 forintos fizetés.

Munkaerő túlkínálat egyedül az adminisztrátori kategóriában van, ahol 11 százalékot csökkentek a bérek.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Jelentős béremelés a hiányszakmákban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.5)