Milliókkal tartozik tanárainak a Szinergia iskola

Elmaradt juttatásaikat várják a Szinergia iskola szegedi oktatói – írja az MTI.

 Több mint 5,2 millió forint bérrel, vizsgáztatói és oktatói díjjal tartozik 25 szegedi tanárnak az országos hálózatot működtető Szinergia Szakgimnázium és Szakiskola – jelentette ki Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője csütörtökön a Tisza-parti városban.

Hasonló a helyzet az iskola miskolci és pécsi tagintézményénél is – mondta a károsultakat képviselő jogász az iskola szegedi tagintézményének egykori épülete előtt.

Miközben az intézmény a tanulóktól átvette a vizsgákért és tanfolyamokért járó díjakat, az iskola az oktatóknak elvégzett munkájuk után fejenként több száz ezer forinttal adós maradt – közölte az ügyvezető.

 

A tanárok az elmúlt hónapokban az iskola iránti lojalitásból nem kezdeményeztek semmilyen eljárást, próbálták a problémát tárgyalásos úton megoldani. A türelem azonban elfogyott – mondta Szabó Bálint, aki ezért felszólította az iskolákat fenntartó Szinergia Alapítvány vezetőjét, hogy október utolsó munkanapjáig fizessék ki a tanárok elmaradt juttatásait.

Ellenkező esetben a bűnüldöző szervekhez fordulnak, és november elején a Szinergia iskola Budapesten még működő tagintézményét blokád alá helyezik, élőlánccal veszik körbe – tudatta az ügyvezető.

Az ügy a tanárokon kívül több száz diákot is érint, akik befizették tanfolyamaik díját, az oktatás azonban nem kezdődött el a 2017/2018-as tanévben – közölte a jogász.

 

Nem kapta meg az elvégzett feladatok után járó állami támogatást az iskola


Az iskola vezetője közleményben reagált Szabó Bálint sajtótájékoztatójára.

Bár a szükséges feltételeket teljesítette, nem kapta meg a 2016/2017-es tanévben ellátott köznevelési feladathoz kapcsolódó állami hozzájárulást a Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola, emiatt alakultak ki tartozásai – tájékoztatta Mogyorósi Ferencné igazgató csütörtökön az MTI-t.

Az igazgató közölte, az elhúzódó közigazgatási eljárások miatt az állami támogatás késedelme azt eredményezte, hogy az iskolának valóban vannak tartozásai. A kialakult helyzetről az összes felügyeleti szervnek, a Miniszterelnökségnek, a szakállamtitkárságnak, a finanszírozást folyósító Magyar Államkincstárnak is tudomása van.

Az intézmény a 2016/2017-es tanévre is teljesítette az állami támogatás folyósításának feltételeit – rendelkezett jogerős működési engedéllyel, szakképzési megállapodással, a keretszámra vonatkozó engedéllyel -, amelyek alapján a köznevelési törvény előírja az állami támogatást az intézmény feladatellátásához.

Az iskola működése a különféle állami ellenőrzéseken mindig maradéktalanul megfelelt az elvárásoknak és az előírt jogszabályoknak, így volt ez a 2016/2017-es tanévben is – áll a közleményben.

Az igazgató leszögezte, a tanulókat soha semmilyen hátrány vagy kár nem érte és nem éri. Az intézmény folyamatosan kapcsolatban áll az érintett közigazgatási szervekkel, és erőn felül mindent megtesz a helyzet rendezése érdekében – közölte.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Milliókkal tartozik tanárainak a Szinergia iskola

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.48)