Minden harmadik magyar felnőtt továbbképzi magát

A Központi Statisztikai Hivatal friss felmérése alapján a magyarországi felnőtt lakosság egyre szívesebben vesz részt mind iskolarendszerű, mind azon kívüli képzéseken.

A KSH a 25-64 éves népesség oktatásban, képzésben való részvételét vizsgálta. A felvétel kérdéseire a magyarországi magánháztartásokban élők közül 6500-an válaszoltak. A felmérés szerint 2016-ra a felnőtt népesség iskolarendszeren kívüli képzésben való részvételi aránya 30,5%-ra nőtt, ami 5,3 százalékponttal magasabb volt az 5 évvel korábbinál.

A 25-64 éves magyar népesség 32,8%-a vett részt iskolarendszerű, illetve azon kívüli oktatásban, képzésben 2016-ban, ami 5,6 százalékpontos növekedést jelent a 2011. évi adatokhoz képest. Mind a nők, mind a férfiak körében emelkedett a résztvevők aránya: a nők közel 34, a férfiak 31,6%-a tartozott ebbe a csoportba.

Míg a legfeljebb nyolc általános iskolai osztállyal rendelkezőknek csak valamivel több mint 17%-a, az érettségivel rendelkezőknek már több mint egyharmada, a felsőfokú végzettségűeknek pedig 55%-a vett részt iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen.

Az intézményesített tanulás az 5 évvel ezelőtti időszakhoz hasonlóan ismét a fiatal felnőtt korosztály körében volt a legnépszerűbb: a 25-34 évesek 41,6, az 55 éven felüliek 20,4% vett részt valamilyen képzésben a kikérdezést megelőző 12 hónapban.

A legtöbben Közép-Magyarországon (36,9), Nyugat-Dunántúlon (36,0) és Közép-Dunántúlon (34,2) vettek részt valamilyen oktatáson, míg a legkevesebb felnőtt tanuló dél-alföldi régióban volt.

 

Nőtt az iskolarendszeren kívüli képzéseken résztvevők aránya

2016-ra a felnőtt népesség iskolarendszeren kívüli képzésben való részvételi aránya 30,5%-ra nőtt, ami 5,3 százalékponttal magasabb volt az 5 évvel korábbinál. A nők 31,7, a férfiak 29,3%-a tanult ily módon. Az iskolarendszeren kívüli képzésekben a részvételi arány a 35-44 évesek körében volt a legmagasabb, 35,5%, az 55-64 éveseknél a legalacsonyabb, 20%.

A részvételi arány a felsőfokú végzettségűeknél több mint 50, a középfokú végzettségűeknél 32,2, a legfeljebb általános iskolai végzettségűek esetében mindössze 16,6% volt.

Az iskolarendszeren kívüli oktatás képzési formái közül a legtöbben, a képesítést nem nyújtó szakmai tanfolyamokat választották, ide tartozott a 25-64 éves népesség 12,5%-a.

A második legnépszerűbb képzési típus a konferencián és szemináriumon való részvétel volt. Ezek a képzési formák elsősorban a felsőfokú végzettségűek körében jelentkeztek, a teljes népességhez képest jelentős volt a csapatépítő tréninget, a nyelvtanfolyamot, az ismertterjesztő előadásokat látogatók aránya. Szintén népszerű volt a munkához kapcsolódó betanítás és az OKJ-képzés is, ez utóbbiban a középfokú végzettséggel rendelkezők vettek részt a legmagasabb arányban.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Minden harmadik magyar felnőtt továbbképzi magát

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.56)