A tanárok szabadidejét is kutatná a kormány

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezett egy felmérést a tanárok munkaterheléséről. A kormány felkarolta az ötletet, de olyan adatokra kérdeznének rá, ami egyáltalán nem a pedagógusok munkaterhelésére irányul.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még tavaly novemberben kezdeményezett egy kutatást azért, hogy a tanárok munkaterheléséről egy reprezentatív és alapos felmérést kapjanak.

Az utolsó adatfelvétel 2010-es, ebben még heti 51 óráról volt minden munkatevékenységet beleszámítva, de Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szerint ez a szám jelentősen növekedett az elmúlt években.

A kormány támogatja az ötletet azzal a kikötéssel, hogy a felmérést a kormányközeli Századvég kutatócég készítse, azonban már az első tárgyalástól kezdve eltérések vannak a PDSZ és a kutatócég céljai között.

A Századvég az összes pedagógusnak kiküldené a kérdőívet, úgy, hogy azt a tanároknak nem kötelező kitölteniük. A PDSZ szerint viszont az így kapott eredmény egyáltalán nem egy tudományos alapon meghatározott reprezentatív minta lenne, hiszen csak akkor nem torzulnának a statisztikai adatok, ha mindenki vissza is küldené a kérdőívet.

Emellett Szűcséknek több kifogásuk is van: például, hogy a kérdőíveket nem lehet anonim módon kitölteni, és olyan adatokra is rákérdeznének, ami egyáltalán nem a munkaterhelésre irányul, pl. van-e máshol munkaviszonya az illetőnek, vagy a pedagógus tagja-e valamilyen nem formális csoportnak, ahol szakmai kérdéseket is megvitatnak (pl. a Facebookon).

A PDSZ ezért szerdán az oktatási államtitkársággal beszél az ügyben, ahol napirenden van a téma, és még további lépéseket is terveznek tenni.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A tanárok szabadidejét is kutatná a kormány

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.48)