Több ezren tüntettek a minőségi oktatásért a Kossuth téren

Ismét az oktatás minőségének javulásáért tüntettek a diákok február 23-án a Kossuth téren. Az eseményt a Független Diákparlament szervezte, miután a január 19-i, több ezres demonstrációjukon 12 követelést fogalmaztak meg a kormány felé, de nem kaptak rá érdemi választ a követelt január 31-i határidőre. A Facebookon erre a tüntetésre 3,5 ezren jelezték részvételüket, 16 ezren az érdeklődésüket.

A tüntetők a Deák térről a Parlamenthez vonultak, majd a Kossuth téren több beszéd is elhangzott. A felszólalók bírálták a jelentősen megnövekedett tananyagmennyiséget és óraszámot, az elavult oktatási rendszert

Kitértek arra is, hogy a kormány nem egyeztet az oktatás szereplőivel az őket érintő kérdésekben, illetve lejárató kampányt folytat a tüntetőkkel szemben. Emellett sem Balog Zoltán, sem Orbán Viktor nem méltatta válaszra megkeresésüket, és korábbi, 12 pontos követelésüket.

A beszédek nem csak a problémákról, hanem a megoldási lehetőségekről is szóltak, például növelni kell a nyelvórák számát, be kell fektetni a hazai oktatásba, a lexikális tudás helyett a kreativitást és problémamegoldást kell az előtérbe helyezni.

A tüntetők az alábbiakat szeretnék elérni:

  • általánosban heti 25, középiskolában heti 30 órára csökkentsék az óraszámot
  • töröljék el a 0. órákat
  • ne rekesszék ki a 18 éven aluliakat az oktatásból
  • ne növeljék a tanév hosszát
  • az iskola neveljen kritikus polgárt
  • állítsák vissza a 2011-es felsőoktatási keretszámokat
  • legyen szólásszabadság az iskolákban
  • legyen névtelen tanárértékelő rendszer, aminek az eredményei nyilvánosak.

A szervezők bejelentették a következő tüntetésüket is: március 15-én délután az Operaházhoz várnak mindenkit. Előtte pedig március 12-én három ellenzéki miniszterelnök-jelölttel ülnek le nyilvános vitában megbeszélni az oktatás kérdéseit a Független Diákparlamenttel. A 4 frakcióból 3 fogja képviseltetni magát a vitán: Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor.

Forrás

Kép forrása: Balogh Zoltán, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Több ezren tüntettek a minőségi oktatásért a Kossuth téren

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.49)