Újabb változás! Jönnek a központi felvételik?

Az oktatás, azon belül a középiskolák átalakítása hamarosan újabb lépcsőhöz érkezhet. Tavaly ősszel jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy elkerülhetetlenné válik a központi felvételik bevezetése, majd április elején Palkovics László oktatási államtitkár megerősítette, hogy az intézkedést 2019-től vezetik be.

A szakemberek szerint félő, hogy az átalakítás tényleges célja, hogy minél többen menjenek gimnázium helyett szakközépiskolába vagy szakgimnáziumba. Mendrey László, PDSZ elnöke szerint bár csak közvetett bizonyítékok vannak erre, de a miniszterelnök is tett olyan jellegű nyilatkozatot a témával kapcsolatban, mely arra enged következtetni, hogy bizonyos esetekben értékesebbnek tart egy szakképzettséget, mint egy érettségit.

2016 szeptembere óta a középfokú oktatás Magyarországon három intézménytípusban zajlik: a gimnáziumokban, a szakgimnáziumokban és a szakközépiskolákban. A szakgimnáziumok a korábbi szakközépiskoláknak, míg a szakközépiskolák a korábbi szakiskoláknak felelnek meg. A három intézménytípus közül a legalacsonyabb szintű képzettséget az új rendszerben a szakközépiskolák adják: itt alapvetően szakképesítés szerezhető három év alatt. Bár ezt követően érettségi is szerezhető, de csak újabb két tanév elvégzését követően.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Újabb változás! Jönnek a központi felvételik?

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.52)