Újabb változások a közoktatásban

Az elmúlt hónapokban számos új közoktatási javaslat került elő, melyek jelentős változásokat hoznának az iskolákban. A javaslatok szerint nem minden évfolyamon lenne kötelező az egész napos iskola, kötelezővé tennék középiskolai felvételit, és átalakulna a tanítási szünetek rendje.

A Magyar Nemzet szerint az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében is előkerül a nyári szünet hosszának kérdése. A dokumentum a tanév rendjének módosítására több javaslatot is megfogalmaz. Ilyen például a tanítási szünetek elosztásának felülvizsgálata vagy annak kidolgozása, hogy a nemzeti táboroztatási program része legyen-e a tanévnek.

Az új alaptanterv tervezete azt is megfogalmazza, hogy érdemes lehet a délután négy óráig tartó iskolázást évfolyamonként differenciáltan kezelni, hiszen míg a benntartózkodás az 1–6. évfolyamon hatékonyan tud segítséget nyújtani a családoknak, addig a 7–8. évfolyamon már kevésbé.

Palkovics László beszélt arról, hogy terveik szerint 2019-től felmenő rendszerben kötelezővé tennék a középiskolai felvételit, és központilag szabnák meg, hogy hány diák vehető fel egy évben gimnáziumba, mennyi szakgimnáziumba és mennyi szakközépiskolába. Jelenleg nem minden középiskola kér írásbeli és szóbeli vizsgát a jelentkezőktől, sok intézmény az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja és veszi fel a felvételizőket.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Újabb változások a közoktatásban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.68)