Vitát tartottak az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei az oktatásról

Ma 19 órától tartották meg a nyilvános miniszterelnök-jelölti vitát az oktatásról a budapesti Gödör Klubban. A Független Diákparlament még februárban hívta nyilvános vitára a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit, akik Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt kivételével elfogadták ezt a meghívást.

A vitán részt vett Szél Bernadett (miniszterelnök-jelölt, LMP), Karácsony Gergely (miniszterelnök-jelölt, MSZP-PM), Vona Gábor (miniszterelnök-jelölt, Jobbik), oktatási szakértőként Gyarmathy Éva (klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA tudományos főmunkatársa) és diák résztvevőként Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője.

A vita komoly szabályok közt zajlott. A megszólalások sorrendjét sorsolással döntötték el a vita elején, majd négy témakörben mondhatták el álláspontjukat a miniszterelnök-jelöltek két-két percben. Ezután 1-1 percben reagálhattak egymásra.

A vitán az alábbi témaköröket boncolgatták a résztvevők:

  • Melyek (lennének) az oktatási rendszer legfontosabb céljai?
  • Hogyan lehetne igazságos(abb) az oktatási rendszer?
  • Hogyan lehetséges felelős állampolgárokat nevelni?
  • Hogyan nézne ki egy valóban korszerű, 21. századi oktatási rendszer?

Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei hasonló véleményt fogalmaztak meg az oktatás céljaival kapcsolatban, például csökkenteni kell a tananyagot és az osztálylétszámokat, gyerek- és élményközpontúvá kell tenni oktatást, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a digitális eszközökre, növelni kell a pedagógusok bérét és pedagógiai asszisztensekkel kell segíteni a tanárok munkáját.

Forrás

Kép forrása: Kovács Tamás, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Vitát tartottak az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei az oktatásról

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.52)