5 tipp a hatékony felnőttkori tanuláshoz


Nem egyszerű feladat felnőtt fejjel, család vagy munka mellett tanulni, ám, ha jobb fizetésre, vagy a tudás örömére vágysz, azért áldozatokat kell hozni. Szerencsére számos tanulási praktikát vethetünk be a siker érdekében.

Kutatások szerint a tanulási képességek 40-50 éves korig még teljesen optimálisak. Ugyanakkor nem árt, ha néhány praktikát is bevetsz a hatékonyabb ismeretszerzés érdekében. A Centrum Oktatóközpont összegyűjtötte azokat a tanulási módszereket, melyek sikerrel alkalmazhatóak felnőttként is.

1.Találd meg a célod és motivációd!

Ahhoz, hogy örömmel és hatékonyan tanulj, mindig ott kell lebegnie a szemed előtt annak, hogy mi az igazi célod a tanulással. Ha ez megvan, bámulatos teljesítményre leszel képes.

Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már kellő élettapasztalattal állsz a problémákhoz, képes vagy az önkontrollra, és pontos célok felé igyekszel.

2. Hagyj fel az időrabló tevékenységekkel és számold fel az üresjáratokat

A leggyakoribb érv a felnőttkori tanulás ellen az időhiány. De érdemes belegondolni, mennyi időd megy el az időrabló tevékenységekkel, például tévézéssel, közösségi oldalakkal vagy lustálkodással.

Gyakorlatilag a tanulás is, mint minden, csupán szervezés kérdése. Például rengeteg időt tölt el az ember várakozással. A postán, a dugóban, az orvosi rendelőben, a pénztárnál. Használd ki ezeket az üresjáratokat a tanulásra.

Mindig tartsd magadnál a tankönyvedet, vagy készíts hangfelvételt jegyzeteidből, és hallgasd autóvezetés, kocogás, vagy épp mosogatás közben.

3. Ismerd meg, milyen a tanulási típusod!

A felnőttkori tanulásnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy már ismered a képességeidet, és rengeteg tapasztalatod van a tanulással kapcsolatban. Ha tisztában vagy azzal, milyen a tanulási típusod, sokkal hatékonyabban tudod elsajátítani az ismereteket.  A főbb tanulási típusok a vizuális, a verbális, az auditív, a mozgásos, a logikai, a magányos és a társasági.

4. Kösd össze az új tudást a már meglévővel!

A felnőttkori tanulás nagy előnye, hogy már rengeteg előzetes ismerettel rendelkezel sok témakörben. Ismerd fel, hogy nem kell teljesen a nulláról kezdened a tanulást. Az új ismeretek elsajátításakor vizsgáld meg, mit tudsz már előzetesen a témáról, és kapcsold hozzá a friss tananyagot.

5. Kezeld úgy a tanulást, mint életed szerves részét!

Ahhoz, hogy tudásod piacképes maradjon, sosem szabad abbahagynod a tanulást. Ha ezt pozitívan fogod fel, és fejlődési lehetőségként éled meg, nem fogod nyűgnek érezni azt.

Sosem késő a tanuláshoz. Ha szakmát szeretnél váltani, vagy új, piacképes ismereteket szeretnél, nézz körül a Centrum Oktatóközpont oldalán.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

5 tipp a hatékony felnőttkori tanuláshoz

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 91

More in Felnőttképzés, Motiváció, Szakképzés, Szakmák
A szakképzésnek a valós gazdasági igényeket kell szolgálnia
Így találhatod meg a hozzád illő szakmát

A pályaválasztás az egyik legnehezebb feladat az életben. Egyrészt azért nem, mert még magunk sem tudjuk...

OKJ tanfolyam
Ilyen végzettség kell az OKJ képzésekhez

Nem mindegy a szakmaválasztásnál, hogy milyen előképzettséggel keres valaki OKJ képzést, hiszen szabályozva van, hogy milyen...

Close