Ezek a leggyakoribb tévhitek az ingyenes OKJ képzésekkel kapcsolatban


Ha valaki továbbtanuláson gondolkodik, nem csak a főiskola vagy az egyetem jöhet szóba. Rengeteg szakmát lehet elsajátítani az OKJ-s képzéseken. Bár már egyre elterjedtebb ez a képzési forma, még mindig rengeteg tévhit terjeng a képzésekkel kapcsolatban.

A TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső oldal segít tisztázni a leggyakrabban felmerült kérdéseket.

  • Minden OKJ-s képzés ingyenes?

Bár az állam 2015 óta valóban két OKJ-s bizonyítvány megszerzését biztosítja ingyenesen, ez nem azt jelenti, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes lenne. Megkülönböztetünk tanfolyami rendszerű és iskolarendszerű képzéseket. A tanfolyami rendszerű képzésekért fizetni kell, a tanfolyam díját a képzést szervező iskola határozza meg.

  • Minden szakma tanulható ingyenes formában?

Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a kiszemelt szakma ingyenes formában is tanulható. Az, hogy melyek a támogatott képzések, és melyek érhetőek el csak fizetős formában, az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza. A Jegyzékben TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmákat nem támogatja az állam.

  • Korlátlan számban vesznek fel tanulókat az iskolák az ingyenes képzésekre?

Egyes szakmák hiába államilag támogatottak, nem indulnak minden városban, és a képzésen a férőhelyek száma is korlátozott. Például a Webfejlesztő szakmát csak a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum egyetlen iskolájában lehet elsajátítani. Az egyes szakmákra ingyenes képzésbe felvehető diákok számát az adott évre vonatkozó szakmaszerkezeti döntés határozza meg.

  • A diploma megszerzése után már nem lehet ingyenes OKJ-s képzést végezni?

Az első két szakképesítés megszerzése korhatártól függetlenül mindenkinek ingyenes – akkor is, ha a jelentkezőnek már van diplomája. 25 éves kor felett azonban csak esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken lehet részt venni.

  • Csak a nappali tagozatos képzések mellé jár diákigazolvány?

Iskolarendszerű OKJ-s képzésben az esti és levelező tagozatos diákoknak is jár a diákigazolvány. Az estis diákigazolvány gyakorlatilag ugyanazokra a kedvezményekre jogosít fel, mint a nappalis, a levelező tagozatosok diákokra viszont más feltételek vonatkoznak.

  • Az ingyenes OKJ-s képzések folyamatosan indulnak?

Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami rendszerű képzésekre lehet jelentkezni.

  • Ha nem fejezi be valaki az ingyenes OKJ-s képzést, vissza kell fizetnie a tanfolyam árát?

Ha valaki abbahagyja a támogatott képzést, nem kell visszafizetnie a tanfolyam árát. Az OKJ képzésekről a képzést indító iskola titkárságán tud kiiratkozni a tanuló. A kiiratkozáshoz maximum a személyes dokumentumokra lesz szükség (személyi igazolvány, lakcímkártya).

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezek a leggyakoribb tévhitek az ingyenes OKJ képzésekkel kapcsolatban

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 18

More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
Pályaválasztás - Pénteken lesz a Szakmák éjszakája
Ezt jelenti az első két számjegy az OKJ azonosítóban

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. Minden szakképesítéshez azonosító szám tartozik....

Jelentősen nőtt a jövő évi pedagógusminősítésre jelentkezők száma
Négyezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből

Négyezer pedagógusi állást hirdetnek jelenleg a közigazgatási állásportálon - derült ki az RTL Klub Híradójából. Van...

Close