Ezekhez a szakmákhoz kell érettségi


Egyre népszerűbbek az OKJ képzések az érettségizettek körében is. Ha nem sikerült idén a felvételi, vagy rövidebb idő alatt szeretne valaki piacképes szakmát szerezni, egy OKJ képzés elvégzése jó alternatíva lehet – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Az államilag elismert szakképesítéseket az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza. Minden szakképesítéshez tartozik egy hétjegyű azonosító szám. Az OKJ azonosító első két számjegyéből megtudhatjuk a szakképesítés szintjét, a szükséges előképzettséget, illetve azt, hogy a képzés szakképesítés, rész-szakképesítés vagy szakképesítés-ráépülés.

Érettségivel az 51-es, 52-es és 54-es számmal jelzett OKJ-s képzések kezdhetők el, míg a 21-es, 31-es, 32-es és 34-es számmal jelzett kurzusokhoz érettségi sem kell, csak alapfokú iskolai végzettség. A többi OKJ-s tanfolyam szakképesítésre épül vagy felsőfokú végzettséghez kötött, tehát a sima érettségi nem elég.

„A legtöbb ügyviteli, ingatlanos, közművelődési, pénzügyi és gazdasági képzés érettségihez kötött, de a képzésre való jelentkezés előtt minden esetben érdemes ellenőrizni az adott tanfolyam bemeneti követelményeit” – írja a Centrum Oktatóközpont.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezekhez a szakmákhoz kell érettségi

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")

More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
SzakmaFÓRUM.hu új bejegyzés: Mi lesz az OKJ képzésekkel?

A jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben található összesen 766 államilag elismert szakmai képzést 200 alá csökkentenék...

Újraindul a diplomamentő program
Nőtt a diplomások és a korai iskolaelhagyók száma is Magyarországon

Uniós szinten 2009 és 2018 között 32,3 százalékról 40,7 százalékra emelkedett a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok...

Close