Ezért is van nagy szükség a könyvtárosok és a segédkönyvtárosok munkájára


A Könyvtári Intézet nyílt statisztikái alapján az előző évben 359 ezer új tagot regisztráltak a magyar könyvtárak, összesen kétmillióan vették igénybe a könyvtári szolgáltatásokat, összesen évi 112 millió alkalommal.

A könyvtárakba több mint 1,8 millió újdonság került, az olvasók pedig több mint 23 millió dokumentumot kölcsönöztek ki. Emellett a könyvtári rendezvények száma 115 ezerre emelkedett, ezek közül 7500 digitális kompetenciát fejlesztő, illetve 16 ezer használóképző program.

„A közhiedelemmel szemben egyáltalán nem a nyugdíjasok alkotják a könyvtárhasználók többségét, közel 540 ezer 18 év alatti gyerek és fiatal mellett több mint 1,1 millió aktív korú polgár használja regisztráltan a könyvtárakat, az 55 évnél idősebbek valamivel több mint 360 ezren vannak (persze közöttük is bőven vannak még aktív munkavállalók)” – írják Az én könyvtáram Facebook-oldalon.

Ha valaki könyvtárban szeretne dolgozni, nem feltétlenül szükséges hozzá egyetemi diploma. Segédkönyvtárosként már OKJ-s végzettséggel is el lehet helyezkedni.

„Ezen a képzésen elsajátítható, hogy hogyan kell kezelni a megfelelő könyvtári dokumentációkat, a könyvtári rendszereket működtetni, valamint azt is, hogy hogyan lehet megfelelő tájékoztatást nyújtani a tudást kereső olvasók sokaságának.” – írja a Centrum Oktatóközpont.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezért is van nagy szükség a könyvtárosok és a segédkönyvtárosok munkájára

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 97