Megjelent a Magyar Közlönyben az OKJ módosítása


A kormány radikálisan átalakítaná a szakképzési rendszert, és az erről szóló, korábban többször is módosulni látszott újratervezési szándékot a tegnap éjjel megjelent Magyar Közlönyben formába is öntötték – írja a Napi.hu.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korszerűsítés címén teljesen átalakítja a szakképzési rendszert.

Pölöskei Gáborné, a tárca szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára júliusban több fórumon is azzal érvelt a változtatás mellett, hogy az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szisztémája elavult, ezért 2020-tól tartalmilag, formailag és módszertanilag is meg kell újítani a szakoktatást. A részletek kidolgozását a politikus őszre ígérte, és hétfő éjjel a Magyar Közlönyben a kormányrendelet meg is jelent.

Az új rendszerben 177 szakképzést és 25 kulturális és művészeti képzést lehet majd választani iskolarendszerű képzés keretében, melyeket 2-6 év alatt lehet majd elvégezni. Ezen felül 76 rész-szakképzést lehet majd tanulni tanfolyami formában.

A jelenlegi képzési rendszerben OKJ-s tanfolyamokat a kormányrendelet értelmében 2020. december 31-ig lehet indítani azzal a feltétellel, hogy a vizsgákat (beleértve a javító- és pótvizsgákat is) legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejezni.

„A jövőre várhatóan megszűnő képzések ellenére, a korábban megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is.” – nyilatkozta közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Megjelent a Magyar Közlönyben az OKJ módosítása

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.56)