Országszerte elindulnak a képzések a vállalkozóvá válást segítő programban


Az ország minden régiójában elindulnak a képzések a vállalkozóvá válást segítő programban az ősszel – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

A programot vállalkozás indítását tervező 30 év alatti fiataloknak és 30 év feletti álláskeresőknek indították, a teljes keret több mint 40 milliárd forint, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkezők fejenként 4,5 millió forint tőketámogatást kaphatnak – hangsúlyozta.

A program segítségével mintegy 9000 egyéni vállalkozás jöhet létre 2022-ig, ebből csaknem 8000 az ország hat kevésbé fejlett régiójában, és közel ezer a központi régióban.

A pályázati lehetőség iránt nagy az érdeklődés, de még lehet jelentkezni a www.ginop519.hu oldalon – hívta fel a figyelmet.

A támogatási keret csaknem 6000 vállalkozás létrehozását biztosítja a 30 év alattiak és mintegy 3000 vállalkozásét a 30 év felettiek körében – mondta el Bodó Sándor.

A közép-magyarországi régióból jelentkezők támogatása hazai költségvetésből történik, a hat kevésbé fejlett régióban a programot uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretéből finanszírozzák.

A jelentkezőket kompetenciamérésre hívják, akik ezen megfelelnek, megkezdhetik a képzést. Itt elsajátíthatják a vállalkozás indításához szükséges alapvető jogi, pénzügyi, munkaszervezési, gazdálkodási ismereteket, és segítséget kapnak üzleti tervük megírásához.

A képzés végén vizsgát tesznek és benyújtják üzleti tervüket, amelyet független szakértők értékelnek – ismertette a folyamatot az államtitkár.

Az elvégzett képzésről és az üzleti terv jóváhagyásáról tanúsítványt kapnak, ennek birtokában és vállalkozásuk megalapítása után benyújthatják támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.

Az államtitkár kiemelte, hogy támogatási kérelmet kizárólag a kérelem benyújtása előtt legfeljebb 3 hónappal korábban alakult vállalkozások nyújthatnak be.

A pályázat különösen a 30 év felettiek körében kedvelt, a jelentkezők száma a Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön már meghaladja a képzésbe vonhatók számát. További regisztrációt a kompetenciamérések lefolytatásáig és a képzésbe vonás megkezdéséig nem fogadnak, így a 30 évnél idősebben jelenleg Közép-Magyarországon, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön jelentkezhetnek.

A 30 év alattiak esetében még minden régióban nyitott a regisztráció – jelezte Bodó Sándor.

Az államtitkár kiemelte, hogy az országban elsőként a dél-dunántúli régióban indultak el a képzések, itt már több mint 250 millió forint támogatást ki is fizettek.

Hozzátette, hogy a dél-alföldi régióban egy héten belül indul a képzés.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Országszerte elindulnak a képzések a vállalkozóvá válást segítő programban

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")

More in Felnőttképzés, Karrier, Motiváció
A világ vezető együttműködési platformját tesztelik a magyar informatikai szakképzésben
Az érettségire épülő szakmákat hamarosan nem lehet majd tanfolyami formában tanulni

A szakmák nagy részét 2020. szeptember 1-jétől kizárólag iskolarendszerű képzésben lehet majd tanulni az új Országos...

Pályázati lehetőség kőműveseknek és burkolóknak
Megjelent a Magyar Közlönyben az OKJ módosítása

A kormány radikálisan átalakítaná a szakképzési rendszert, és az erről szóló, korábban többször is módosulni látszott...

Close