A parlament megszavazta az MTA kutatóhálózatának elcsatolását


A hónapok óta tartó tiltakozás ellenére a parlament – Fidesz-többség erővel – kedden délelőtt megszavazta az Akadémia elleni törvényt, mellyel Palkovics László kezdeményezésére elvették az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot, a hazai tudományos élet legfontosabb intézményrendszerét – írja az Index.hu.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábbi egyértelmű ígéretével szemben elvették az MTA kutatóintézeteit. A magyar Országgyűlés kedden 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett elfogadta a hivatalosan „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” néven illetett törvénymódosítást.

A törvény értelmében

  • kötelezik az MTA-t, hogy tulajdonát ingyen használatba adja;
  • a kutatóhálózat irányító testületében az MTA közgyűlése által megszavazott egyharmadnyival szemben a tagok fele kormánydelegált lesz, kutatóhálózat nem kap közvetlen képviseletet ebben;
  • az irányító testület minden delegáltját a miniszterelnök nevezi ki, nem csak az elnököt;
  • az irányító testületben nem kötik minősített többséghez a döntést fontos ügyekben, vagyis a gyakorlatban könnyen átvihető a kormányakarat;
  • az Akadémia elnöke nem delegálhat tagokat az új irányító testületbe, csak javaslatot tehet a személyükre a miniszterelnöknek.

Adnak viszont alapfinanszírozást a kutatóintézetek működéséhez – hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert.

Az MTA-dolgozókat tömörítő Akadémiai Dolgozók Fóruma a törvény elfogadása napjára is tüntetést szervez az átalakítások elleni tiltakozásként.

A döntés után az MTA helyesírási tanácsadói oldala elsötétült, csak egy fekete oldal tölt be. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja fekete-fehérre változtatta a borítóképét a Facebookon és az oldalán is, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet nyilvános Facebook-csoportja szintén feketére változtatta a csoport borítóképét.

Forrás
Kép forrása: Balogh Zoltán, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A parlament megszavazta az MTA kutatóhálózatának elcsatolását

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")

More in Felsőoktatás
NAV: adóköteles a nyári diákmunkával szerzett jövedelem is
Támogatást kaphatnak azok a munkaadók, akik diákokat alkalmaznak

Jelentős támogatást kaphatnak azok a munkaadók, akik július 1. és augusztus 30. között diákokat alkalmaznak a...

Debreceni Nyári Egyetem: 37 országból 183 diák tanul magyarul
Harminc országból érkeznek hallgatók a PTE nyári egyetemeire

A magyar nyelv és a kulturális örökség témakörében is nyári egyetemeken vehetnek részt külföldi hallgatók a...

Close