A PDSZ és a PSZ szerint is kockázatos az érettségik megtartása

Élesen kritizálta a kormány idei érettségiről hozott döntését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A szakszervezet szerint a koronavírus-járvány miatt kockázatos megtartani – még korlátozott módon is – a vizsgákat. A Pedagógusok Szakszervezete szerint pedig a kormány döntése több kérdést vet fel az érettségiről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a koronavírus-járvány miatt május 4-től a kormány döntése alapján, és kizárólag azoknak lesz lehetőségük érettségit tenni, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van. Ez mintegy 83 ezer diákot érint, és a vizsgákat várhatóan mintegy két hét alatt bonyolítják le.

A PDSZ véleménye szerint a lehető legrosszabb döntést hozta a kormány: hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést.

Ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszik ki az érettségiben részt vevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat – írták.

Álláspontjuk szerint a most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog, és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak.

Felszólítják a tanárokat, jelezzék az intézményvezetőjüknek, hogy jelen körülmények között nem kívánnak közreműködni az érettségiben, valamint a szülőket, hogy tiltakozzanak ők is a gyermeküket és családjukat veszélyeztető döntés ellen – áll a PDSZ közleményében.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is több ponton kritizálta a kormány döntését.

Az érdekképviselet csütörtökön azt közölte az MTI-vel, legfőbb aggályuk, hogy a Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője által bejelentett 83 ezer érettségiző diák közlekedése, utazása biztonságos-e a veszélyhelyzetben, a kijárási korlátázások közepette.

Különösen aggályos, hogy még mindig nem ismeretes, miként juthatnak el a vidéki diákok az írásbeli érettségik helyszínére – tették hozzá.

“A Pedagógusok Szakszervezete ismét fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az írásbeli érettségi megszervezése és megtartása se veszélyeztesse egyetlen tanuló és pedagógus, továbbá hozzátartozóik egészségét, életét” – emelték ki.

A szakszervezet korábban javasolta, hogy a felvételihez nem szükséges érettségi tárgyaknál ajánlják meg a jegyeket, jelentősen csökkentve az érettségizők számát. A miniszter bejelentéséből egyébként nem derült ki egyértelműen, hogy csak azok érettségizhetnek idén, akik felvételiznek vagy azok is, akik ebben a tanévben fejezik be középiskolai tanulmányaikat.

Nincs válasz arra sem – az érdekképviselet szerint -, hogy a különféle okok miatt az írásbeli érettségi alól felmentést élvező diákok hogyan tudnak mégis vizsgázni, mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudták teljesíteni az érettségihez szükséges 50 órás közösségi szolgálatot, mi történik azokkal, akiknek családjában esetleg koronavírus-fertőzött van, és a karantén még tart az érettségi alatt.

Van olyan diák is, aki krónikus betegsége miatt különösen veszélyeztetett ebben az időszakban. Van-e lehetőség arra, hogy az ilyen diákok egyéni elbírálással más napokon írhassák meg az érettségit annak érdekében, hogy felsőoktatási felvételijük ne kerüljön veszélybe – tette fel a kérdést a PSZ.

A szervezet továbbra is fenntartja korábbi javaslatát, hogy miután üresek az iskolaépületek, minél kevesebb számú vizsgázó tartózkodjon órákon át egy tanteremben. A bejelentett 10 főt a szakszervezet nem tartja biztonságosnak.

Továbbra is nélkülözhetetlen az egészség maximális védelme, ezért a PSZ ragaszkodik ahhoz, hogy minden iskolaépületben legyen mindenki számára elegendő mennyiségű védőfelszerelés. Az sem derült ki, hogy a papíron megírt érettségi dolgozatokat ki és hogyan fertőtleníti, még azok javítása előtt- tették hozzá.

Felvetették azt is, hogy ha az érettségi a diákok számára most nem kötelező, kötelezhetők-e a tanárok és az iskolák dolgozói, hogy elvállalják a felügyeletet, a beosztást az érettségi idejére. Milyen egészségügyi és egyéb indokkal kérhető felmentés a beosztás alól?

A részletek közül hiányolja a PSZ, hogy a szintemelő, a pótló- és javító érettségikre ki, mikor és milyen szabályokat hoz. Mi történik azokkal a diákokkal, akik kéttannyelvű érettségi bizonyítványt szeretnének kapni?

Választ vár a PSZ arra is, hogy milyen járványügyi előrejelzés alapján döntött a kormány, hogy az oktatási akciócsoport javaslatát elfogadva május 4-ében jelölte meg az érettségik megkezdésének időpontját. Van-e esetleg alternatív időpont, ha a járvány váratlan helyzet elé állítja a köznevelés szereplőit? Felkészültek-e az iskolák arra, miként oldják meg az intézménybe történő biztonságos bejutást, betartva a közegészségügyi előírásokat – sorolták.

“Az elhangzott bejelentés alapján még kevesebbet tud a közvélemény a szakképzés záróvizsgáiról, ezért a PSZ határozottan követeli, hogy az ITM mielőbb hozza nyilvánosságra a vizsgák megszervezésének részleteit.

A PSZ jogszabályi garanciát vár arra, hogy az idén vizsgákat tevő diákokat utóbb semmilyen hátrány ne érje, vagyis az érettségik és egyéb vizsgák tisztaságát később senki ne kérdőjelezhesse meg” – áll a közleményben.

Forrás: MTI
Kép forrása: Bruzák Noémi, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A PDSZ és a PSZ szerint is kockázatos az érettségik megtartása

Olvasáshoz szükséges idő: 5 min
0
More in Felsőoktatás, Közoktatás, Nyelvtanulás, Szakképzés
Érettségi - Matematika írásbeli
Újabb részletek derültek ki az érettségivel kapcsolatban

Teljes értékűnek számítanak az idei, megváltozott feltételek mellett szervezendő érettségi vizsgák, amelyeket több óvintézkedés mellett tartanak...

Sokaknak nincs nyelvvizsgája
Valamennyi diplomára vonatkoznak a módosított nyelvvizsga-követelmények

A módosított nyelvvizsga-követelmények részleteiről egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal....

Close