A PDSZ szerint vissza kell vonni az érettségi időpontjáról szóló döntést

Az érettségi vizsgák május 4-i lebonyolítására vonatkozó döntés visszavonására szólította fel Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya szombaton.

A PDSZ – mint olvasható – a csütörtöki egyeztetéseket ígérő hírek után megdöbbenve tapasztalta, hogy ez az egyeztetésnek nevezett esemény már le is zajlott, mégpedig úgy, hogy “kizárólag a kormánynak alárendelt, és vele egyetértő szervezetekkel egyeztetett” az államtitkár.

Szerintük azért is születhetett “ez a felelőtlen, jogsértő és szakmai szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyó” döntés, mert a valódi egyeztetés elmaradt.

A PDSZ elutasítja az egyeztetésnek ezt a színházi formáját, és hamisnak tartja az abból levont következtetést – írták.

Kiemelték, egyetlen ember egészségét és életét sem szabad veszélyeztetni olyan esetben, amikor nincs maximális biztonság, és van kockázatmentes alternatíva. Márpedig lehetőség van az érettségik és az egyetemi őszi szemeszter kezdetének elhalasztására, és ezen túl is jó pár más lehetőség kínálkozik, beleértve akár a jegymegajánlást vagy az online érettségit is.

“Nem így történt, s ön ma bejelentette, hogy nincs jobb megoldás, mint a járvány tetőzésével párhuzamosan megrendezni az írásbeli vizsgákat” – fogalmaztak.

Maruzsa Zoltán a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban beszámolt arról, hogy szerinte a szükséges egyeztetések megtörtének, kikérte többi között a Nemzeti Pedagógus Kar, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az országos tisztifőorvos véleményét.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A PDSZ szerint vissza kell vonni az érettségi időpontjáról szóló döntést

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 239

More in Közoktatás
Koronavírus - Maruzsa: idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg
Maruzsa: Elkezdődhetnek május 4-én az érettségik

A járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák május negyedikén...

Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli
Nem tervezik az érettségik későbbre halasztását

Minden feltétel adott, hogy május 4-étől az érettségi vizsgákat - kizárólag írásban - biztonságos keretek között...

Close