Aggasztó adatok! 80 ezer gyerek eshet ki idő előtt az oktatásból

Az Oktatási Hivatal legutóbbi kutatása szerint a közoktatásban tanulók 11 százalékát – 82 ezer gyermeket – fenyegeti a lemorzsolódás veszélye az iskolákban – írja a G7.

Arányaiban a legtöbb tanulót Nógrádban fenyegeti a korai iskolaelhagyás, ahol 19 százalékuk érintett, míg a legkevesebbet Budapesten, ahol 7 százalékuk veszélyeztetett.

Lemorzsolódás azt a diákot fenyegeti, akinek a tanulmányi átlaga az adott félévben nem érte el a közepest, illetve azt, akinek a megelőző tanévhez képest legalább 1,1 jeggyel romlott az átlaga. Az Oktatási Hivatal éppen a korai iskolaelhagyás megelőzése céljából kezdte el felmérni az előző tanév második félévétől, hogy hányan vannak azok a diákok, akiket ez a veszély fenyeget. Ezentúl minden félévben elkészül majd a felmérés, az általunk közölt adatok pedig az idei tanév első félévére vonatkoznak.

Az országban összesen a diákok 11 százalékát fenyegeti a lemorzsolódás, ám a probléma Nógrádban, Szabolcsban és Borsodban ennél jóval komolyabb, ezekben a megyékben 17-19 százalék között van ez az arány. Az országos átlagnál magasabb az érintett tanulók aránya további nyolc megyében is.

Oktatási szintenként nézve a szakközépiskolákban (korábbi szakiskolák) és a szakgimnáziumokban (korábbi szakközépiskolák) a legnagyobb a veszélye annak, hogy a tanulók korán elhagyják az iskolapadot. A gimnáziumokban a legalacsonyabb a lemorzsolódás veszélye, országos átlagban a gimnazistáknak csak 3 százalékuk érintett.

A korai iskolaelhagyók aránya az utóbbi években kezdett el növekedni Magyarországon, amely negatív folyamatot éppen az segítette, hogy a kormány 2012-ben 16 évre szállította le a tankötelezettség felső korhatárát.

Az EU egyik kiemelt stratégiai célja a foglalkoztathatóság javítása 2020-ig. Az ehhez köthető uniós cél teljesítését, hogy 10 százalék alá kell csökkenteni az oktatást-képzést középfokú végzettség/szakképzettség nélkül elhagyó 18-24 évesek arányát, a magyar kormány is vállalta az évtized végéig.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Aggasztó adatok! 80 ezer gyerek eshet ki idő előtt az oktatásból

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 269

More in Közoktatás, Szakképzés
Mobil applikáció
Középiskolások számára fejlesztett applikációt a Magyar Államkincstár

A pénzügyi ismeretek elsajátítása, a pénzügyi tudatosság erősítése fontos a fiatalok körében, ezért a Magyar Államkincstár...

Balog Zoltán: 2,5 milliárd jut idén iskolai hangszerbeszerzésre
Balog Zoltán: 2,5 milliárd jut idén iskolai hangszerbeszerzésre

A hangszercsere-programban 2018-ban 2,5 milliárd forintot fordítanak arra, hogy a magyar iskolákban olyan hangszereket tudjanak beszerezni,...

Close