Átalakul az OKJ, eltűnnek a legnépszerűbb szakmák is

A népszerű pénzügyi képzések zöme és más keresett szakmák sem lesznek többé elérhetőek a megszokott formában az új Országos Képzési Jegyzékben. A 2020 szeptemberében életbe lépő Országos Képzési Jegyzék (OKJ) ugyanis az eddiginél jóval kevesebb képzést tartalmaz, és azok nagy részét is csak iskolai rendszerű képzésben lehet majd megszerezni.

A Centrum Oktatóközpont friss felmérése szerint a pénzügyi és a gépkezelő képzésekre van a legnagyobb igény a felnőttképzésben. A legnépszerűbb a társadalombiztosítási ügyintéző képzés volt, ezt a bérügyintéző és a pénzügyi-számviteli ügyintéző képesítések követték.

2020 szeptemberétől ugyanakkor átalakul az Országos Képzési Jegyzék, vagyis az OKJ-s képzések rendszere, a megszerezhető szakmák száma jelentősen lecsökken. További változás, hogy a legtöbb képzést csak iskolai rendszerű képzési formában, nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni. A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi – 2019-es – OKJ szerinti képzéseket.

Pénzügyi területen mindössze két szakma marad meg: a pénzügyi-számviteli ügyintéző és a vállalkozási ügyviteli ügyintéző képesítést érettségi után két év alatt lehet majd szerezni. Önálló szakmaként megszűnik a társadalombiztosítási ügyintéző, a bérügyintéző, az államháztartási, pénzügyi szervezeti és vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma is.

„Azoknak, akik még a jelenlegi rendszerben szeretnének OKJ-s bizonyítványt szerezni, érdemes minél előbb jelentkezniük a kiszemelt képzésekre, mert a hamarosan életbe lépő változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a felnőttképzésben, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt.” – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Átalakul az OKJ, eltűnnek a legnépszerűbb szakmák is

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 185

More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
Késelés egy győri iskolában
Késelés történt egy győri iskolában

Késelés történt egy győri iskolában: egy diák többször megszúrt egy tanárnőt csütörtök délben. A rendőrség az...

A diákok mintegy 97 százalékát felvették középfokú iskolába
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel....

Close