Az Európai Egyetemek Szövetsége a magyar felsőoktatás autonómiája miatt aggódik

Elítélte „a felsőoktatási autonómia és az akadémiai szabadság elleni magyarországi támadásokat” az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA), mondván, hogy ezek példátlanok az Európai Unióban.

Friss közleményében az EUA megdöbbenésének adott hangot a legfrissebb magyarországi fejleményekkel kapcsolatban. Elsősorban a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével foglalkoztak, de kitértek a társadalmi nemek tanulmányával foglalkozó szak akkreditációjának megvonására és a menekültek oktatási programjaira vonatkozó különadóra is.

Mint írták, bár a CEU teljesítette a magyar hatóságok által a felsőoktatási törvény tavalyi módosításával támasztott feltételeket, a kormány egyre csak halogatja a budapesti működést továbbra is lehetővé tévő megállapodás aláírását, rákényszerítve ezzel az intézményt a költözésre.

Az Európai Egyetemek Szövetsége felszólította a kabinetet annak figyelembevételére, hogy „a politikai beavatkozástól és nyomástól való szabadság elengedhetetlen feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék fontos társadalmi szerepüket”.

„A magyar kormány lépései nem pusztán az ország megítélését rontják, de aggasztó kihatással vannak a kutatásra és a felsőoktatásra Magyarországon és Európában” – hangsúlyozták.

A CEU csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai akkreditációjú mester- és doktori programok új hallgatói már a bécsi kampuszon kezdik majd meg a tanulmányaikat, amennyiben december elsejéig nem sikerül megoldást találni az egyetem körül kialakult helyzetre.

Az EUA a kontinens legnagyobb felsőoktatási szervezete, amely 48 ország több mint 800 intézményét tömöríti, a legnagyobb magyar egyetemek mellett a CEU is tagja.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Az Európai Egyetemek Szövetsége a magyar felsőoktatás autonómiája miatt aggódik

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.49)