Közoktatás

Az iskolai menzák gyakorlata is változik a járvány miatt

Az iskolai menzák gyakorlata is változik a koronavírus-járvány miatt: az ajánlások betartása érdekében már több intézmény változtatott házirendjén, hosszabb ebédidőt biztosítva a tanulóknak – közölte Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerdán az MTI-vel.

A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is. Ez érinti az étkezési idő hosszát, beosztását, az osztálytermi étkezést és a higiéniai szabályokat. Többféle módon változott így a gyakorlat és az iskolai házirend.

A menza az iskola egyik legnagyobb közösségi tere, ahol fennáll az osztályok keveredésének és a vírus továbbadásának veszélye.

Hozzátette: az iskoláknak küldött ajánlásban foglaltak értelmében étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek alapos, szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére. A menzán fokozott az esélye annak, hogy a diákok a szájukhoz érnek, így a vírus a kézről a szájba juthat, ezért a kézmosás elengedhetetlen.

Felhívta a figyelmet arra is: az ajánlás szerint sorban állás esetén biztosítani kell a tanulók között a megfelelő távolságot. Fokozottan ügyelni kell az étkezés helyszínének tisztaságára, valamint a gyermekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák rendszeres fertőtlenítésére. Az menü összeállítása során előnyben részesítendőek a biztonságos hőkezeléssel készíthető ételek.

A rendszeres fertőtlenítésen túl törekedni kell a szakaszos, időben elkülönített, osztályonkénti ebédeltetés megszervezésére is. Amennyiben az intézmény helyi adottságai ezt nem teszik lehetővé, úgy az érintett osztályok számára engedélyezett, hogy az ebédet a saját osztálytermeikben fogyasszák el, a szükséges higiénés szabályok betartása mellett – hangsúlyozta.

Rétvári Bence közlése szerint a gyakorlatban az ajánlások betartása érdekében, már több intézmény változtatott házirendjén, olyan módon, hogy hosszabb ebédidőt biztosít a tanulók számára, amely lehetővé teszi, hogy az osztályok között a lehető legkevesebb személyes kapcsolat legyen.

Az iskolákban a személyi higiénés szabályok, valamint az óvintézkedések betartásával csökkenthető a kockázat.

Forrás: MTI

Legfrissebb cikkek

Online tanulás előnyei és buktatói – mire figyelj beiratkozás előtt?

Online tanulás előnyei és buktatói – mire érdemes figyelni a jelentkezés előtt? Az online tanfolyamok…

2025.09.28.

Hogyan válassz felnőttképzést 2025-ben? – Útmutató a legjobb döntéshez

A munkaerőpiac 2025-ben gyorsabban változik, mint valaha. Új szakmák születnek, mások pedig eltűnnek. Ha nem…

2025.09.25.

Konferencia szervezés mesterien – Ezeket a lépéseket ne hagyd ki!

A konferencia szervezés lépései: célmeghatározás, helyszínválasztás, programtervezés és vendégélmény. Így lesz az eseményed valóban profi…

2025.09.24.

Falusi turizmus: közösségi befektetésként indul képzési program kistelepüléseknek

A TanfolyamGURU új, 2025. július 1. és szeptember 30. között zajló pályázati programot indít, amelynek…

2025.09.01.

Falusi turizmus: új képzési lehetőség önkormányzatoknak és helyieknek

A TanfolyamGURU 2025 nyarán pályázati programot indít a falusi turizmus fejlesztéséért, amely kifejezetten kistelepülések számára…

2025.08.29.

Digitális tanulás forradalma – hogyan alakítja át az online képzés a jövő oktatását?

A digitális oktatás új korszaka Ha körülnézünk, szinte mindenhol találkozunk online tanfolyamokkal. Nemcsak egyetemisták, hanem…

2025.08.28.