ITM: nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább

Nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, a középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat, ez a tavalyi adatokhoz képest mintegy 10 százalékos növekedést jelent. Az ősszel indult technikumokban több mint 35 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé.

Az ITM közleményében hangsúlyozza, az idén tovább nőtt a szakképzés népszerűsége a középfokú oktatásba jelentkezők körében. A legtöbb nyolcadikos technikumokban folytatja tanulmányait: 41 százalékukat az egyszerre szakmát és érettségit adó intézményekbe vették fel. A gimnáziumba bekerült 34 százalék mellett a diákok mintegy ötöde szakképző iskolába járhat szeptembertől. A jelenlegi tanévben indult technikumi képzést több mint 35 ezer fiatal választotta. A megújult szakképzésben összesen 55 ezren tanulnak tovább, ami mintegy 10 százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest.

A szakképző iskolákban három év alatt kitanulható egy szakma. Az ötéves technikumok érettségit is adnak, és megkönnyítik a továbblépést a szakirányú felsőoktatásba.

Egyre több cég vállal részt a duális képzések- megvalósításában, mellyel gyakran leendő munkavállalóikat képzik. Az egyetemek és a technikumok közötti együttműködések lehetővé tehetik akár a diákok automatikus bejutását is a felsőoktatásba. A tanulókat általános ösztöndíj, a duális képzésben pedig munkabér illeti meg – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

ITM: nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 239

More in Közoktatás, Szakképzés
Az ellenzéki pártok szerint az alapkészségek fejlesztése a modern oktatás kulcsa
Szigorúan korlátoznák az olasz gyerekek okostelefon-használatát

Szigorúan korlátoznák a 12 éven aluli gyerekek okostelefon- és tablethasználatát egy olasz törvényjavaslat szerint. Egy képviselőcsoport...

Pedagóguskar: méltányosan kell elbírálni a gyerekek teljesítményét
Visszavethette a gyerekek beszéd- és nyelvi fejlődését a pandémia egy brit kutatás szerint

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pandémia miatti lezárás az elmúlt évben visszavethette a gyerekek...

Close