Jön a cenzúra az iskolákban?

Az RTL Klub Híradója számolt be arról a komáromi iskoláról, ahol szégyenfalon teszik közzé azoknak a diákoknak a neveit, akik intőt, rovót vagy más büntetést kaptak. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint jogsértő az iskola gyakorlata.

Az intézmény egyik tanára, Balla István is kifejezte nemtetszését, és az RTL Klub Híradójában nyilatkozott. A nyilatkozat után az iskola igazgatója számon kérte őt, és jegyzőkönyvet vettek fel az esetről.

Ez után került nyilvánosságra a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakiskoláknak küldött levele, amelyben közölték velük, hogyan szükséges a jövőben az ilyen esetekben reagálniuk.

„Rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan eseményt, történést, amelynek következményeként negatív sajtóhírek keletkezhetnek”.

Ilyenkor „különös körültekintéssel kell eljárni”, haladéktalanul el kell rendelni a hírzárlatot, a feltett kérdésekre vonatkozó választervezetet el kell küldeni a Hivatalnak, ahonnan iránymutatást küldenek a nyilatkozatra vonatkozóan.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal állítása szerint a szakképzési centrumok részére a az általános kommunikációs eljárásrendről szóló tájékoztatót tavaly, 2017. december 21.-én küldte ki. A komáromi iskola pedagógusának véleménynyilvánítása 2018. január 3. napján történt. A pedagógus nyilatkozatát sem az iskola, sem a hivatal nem szankcionálta. A körlevél rögzítette a Hivatal fennállása óta működő eljárásrendet, miszerint a centrumok egyeztetnek a fenntartóval a sajtómegkeresésekkel kapcsolatosan. Ezzel egységesebb és bővebb válaszokat kaphatnak a sajtóorgánumok, ami tovább segítheti a közvélemény hatékonyabb tájékoztatását. Tehát a levél célja, hogy javítsa a fenntartó és az iskolák közötti pontos és gyors információcserét.

Mendrey László, a Pedagógsuok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy a szakszervezet jelenleg jogászokkal egyeztet arról, érdemes-e az alapvető jogok ombudsmanjához fordulni a szétküldött levél rendelkezései miatt.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Jön a cenzúra az iskolákban?

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.42)