Klebelsberg Központ: a partnerközpontúság és az esélyegyenlőség megteremtése a cél

A partnerközpontúság és az esélyegyenlőség megteremtése a Klebelsberg Központ új elnökének célja.

Hajnal Gabriella a hivatalba lépése alkalmából tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a központ szeretné tovább mélyíteni és még szakmaibbá tenni a tankerületi igazgatókkal az elmúlt másfél évben kialakított partnerkapcsolatot.

Ugyanakkor “tőlük is azt várjuk el, hogy ne hivatalként, hanem szolgáltatásként” segítsék az oktatási intézmények és az intézményvezetők munkáját – tette hozzá.

Az új elnök kiemelte: a központ a jövőben is az esélyegyenlőség megteremtését tartja a legfontosabb feladatának. Ezt szolgálja, hogy jelenleg 90 milliárd forintnyi pályázati forrás áll az iskolák rendelkezésére infrastruktúrafejlesztésre.

Fontosnak nevezte a digitális fejlesztést is, amelynek keretében az elmúlt időszakban 45 ezer laptopot, 24 ezer tabletet osztottak ki, és közbeszerzés alatt van ötezer projektor és háromezer interaktív panel, vagyis a “legokosabb tábla”, ami jelenleg létezik.

Kitért arra is, ezen eszközök használatához módszertani fejlesztés is kell, ezért ősszel 40 ezer pedagógus képzését kezdik el.

Kérdésre válaszolva beszélt a pedagógushiányról, amely szerinte országosan nem jellemző, egy-egy tankerületben ugyanakkor valóban probléma. Megjegyezte: az iskolák meg fogják tudni oldani a tanárhiányt, a többi között azért, mert nagyon jó a kapcsolat egyrészt a tankerületek között, másrészt a tankerületek és a pedagógusokat képző egyetemek között.

Hajnal Gabriella szintén kérdésre beszélt arról: konkrét lépést nem tervez, nem is tervezhet az ellen, hogy 14-15 éves gyerekek szórakozóhelyekre járnak. Hangsúlyozta a szülők felelősségét, mondván, az esti szórakozóhelyekre nem az iskola, hanem a szülők engedik el a gyerekeket. Ugyanakkor fontosnak nevezte a prevenciót, azt, hogy felhívják mind a diákok, mind a szülők figyelmét arra, milyen veszélyek fenyegethetik ezeken a helyeken a gyerekeket.

A Klebelsberg Központ új elnöke hétfőn lépett hivatalba. Hajnal Gabriella 2017 januárjától a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettesi posztját töltötte be, Solti Péter elnöki mandátumának június 30-ai lejártát követően pedig a hivatali rendnek megfelelően ellátta az elnöki feladatokat.

Forrás: MTI

Kép forrása

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Klebelsberg Központ: a partnerközpontúság és az esélyegyenlőség megteremtése a cél

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 231

More in Közoktatás
Több mint félezren érdemelték ki a jó tanuló, jó sportoló díjat
Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés

Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés, melynek második ütemében 26 településen épül tanuszoda, illetve 20 településen tornaterem,...

NetAcademia: ingyenessé válik mintegy 300 online informatikai tanfolyam tanároknak
Mintegy százezer informatikai eszközt kapnak iskolák

Mintegy százezer informatika eszközzel fejleszt iskolákat az év során az állam – közölte az Emberi Erőforrások...

Close