A kormány gyorstalpalón képezne szakmunkásokat

Cseresnyés Péter Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a „Nyitok hálózat a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztéséért” projekt debreceni nyitókonferenciáján bejelentette, hogy szakképzett és szakképzetlen fizikai dolgozókból hiány van a gazdaságban – írja MTI.

Szerinte az eddigi kínálatvezérelt szakképzés helyett a keresletvezérelt szakképzést kell bevezetni, ami azt jelenti, hogy szorosabb kapcsolatokat kell kialakítani a munkaerőpiac vállalkozói oldalával.

„Ha egy vállalkozásnak ívhegesztőre van szüksége, erre néhány hónap alatt ki lehet képezni a munkavállalót, nem kell végigtanulnia három évig az összes hegesztési formát, amit persze később elsajátíthat” – példálózott Cseresnyés Péter.

Várhatóan decemberben fogadhatják el a törvényt, amely lehetőséget biztosít majd az úgynevezett rész-szakképzésre, vagyis adott esetben nem kell egy egész OKJ-s szakmát megtanulni, csupán egy-egy modult, amire éppen szüksége van a gazdasági szereplőknek. Később több ilyen modulból felépíthető a teljes szakma – ismertette az államtitkár.

A Nyitok technológia ugyanakkor azt jelenti, hogy rövid, 20 órás képzéseket szerveznek, amelyeken azonnal használható, versenyképes tudást szereznek a tanulók, így kb. két nap alatt képeznék át a tanulókat.

Azt nem tudni még, hogy pontosan mennyire versenyképes tudást, képességeket és tanulási módszereket lehet összeszedni nagyjából két nap alatt. Köllő János, az MTA-KTI kutatási igazgatója korábban is jelezte már, hogy a szakiskolában megszerezhető készségek nem elégségesek a tartós munkaerő-piaci sikerekhez. A szakképző iskolákból kikerülő fiatalok és az érettségizettek közötti keresetkülönbség óriási, ami azt jelzi, hogy a szakiskolában az alapvető készségekben, jártasságokban nem erősítik meg a diákokat. Ráadásul a szakmai ismeretek hiánya is ebből adódik, hiszen a vállalatok magasabb bérekkel jutalmazzák az érettségizett szakmunkást, aki hosszabb távon bír sikeresen jelen lenni a munkaerőpiacon.

 

Forrás: MTI, Index

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A kormány gyorstalpalón képezne szakmunkásokat

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 269

More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
SzakmaFÓRUM.hu új bejegyzés: 8 általános nélkül van rá esély, hogy bármilyen szakmát le lehessen tenni?

A képzések OKJ számának első két jegye jelöli, milyen végzettség szükséges az adott képzés megkezdéséhez. Ezeket...

SzakmaFÓRUM.hu új bejegyzés: Mi a különbség az Informatikai rendszergazda és az Informatikai rendszerüzemeltető OKJ-s szakmák között?

Az Informatikai rendszerüzemeltető tanfolyam szinte megegyezik az előző OKJ szerinti Informatikai rendszergazda képzéssel. Az informatikai rendszergazda...

Close