A kormány továbbra is nyelvvizsgához és emelt szintű érettségihez kötné a felvételit

A kormány továbbra is ragaszkodik a nyelvvizsgához és emelt szintű érettségihez kötött felvételihez a 2020-as felvételi időszaktól – derült ki a hétfői kérdések alatt a parlamentben.

Arató Gergely (DK) arról beszélt, hogy 2020-tól nem jelentkezhet felsőoktatási intézménybe, akinek nincs középfokú nyelvvizsgája. A szándék szerinte nem lenne rossz, csak éppen ma ennek semmilyen feltételét nem teremti meg a kormányzat. Egy felmérés szerint ma a felvételizők felének nincs nyelvvizsgája, vagyis az intézkedés a felére csökkentené azon diákok számát, akiknek esélyük van felsőoktatásban tanulni – mondta.

Miért akarnak kevesebb diplomást? – kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett: Arató Gergely államtitkársága idején tandíjat vezettek be minden hallgatónak. Ezzel szemben a mostani kormány azt szeretné, hogy minél többen szerezzenek olyan képzettséget, amely a képességüknek megfelelő – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy ma sokaknak ragad be a diplomájuk nyelvvizsga híján. “Azt szeretnénk, ha már úgy mennének be a fiatalok, hogy megvan a nyelvvizsgájuk” – közölte Rétvári Bence, emlékeztetve, hogy 6 évnyi felkészülési időt biztosítottak.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A kormány továbbra is nyelvvizsgához és emelt szintű érettségihez kötné a felvételit

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")

More in Felsőoktatás, Közoktatás, Nyelvtanulás
CEU
CEU: megkezdődhet a toborzás a 2019-20-as tanévre

A Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriuma jóváhagyta, hogy az intézmény a megszokott felvételi határidők szerint megkezdje a...

ORFK: szünidőben több a gyermekbaleset
ORFK: szünidőben több a gyermekbaleset

Nő a gyermekeket érő balesetek száma a szünidőben – mondta Tokodi Panna, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)...

Close