Már az iskolapszichológusokból is hiány van – Sok gyereket a munkaerőhiány miatt nem tudnak ellátni

A legtöbb óvoda és iskola rendelkezik pszichológus státusszal, azonban sok esetben munkaerőhiány miatt nincsenek betöltve a pozíciók, így a gyerekek gyakran ellátatlanul maradnak.

VG.hu-nak Nagy-Kálmánczhelyi Orsolya, klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológus nyilatkozott. Véleménye szerint a másik jelentős probléma, hogy sok esetben 450 gyerekre jut egy iskolapszichológus.

Emiatt a kerületi Pedagógiai Szakszolgálatok túlterheltsége olyannyira megnő, hogy egy egyéni pszichológiai ellátásra, vagy akár egy szorongásoldó csoportra fél éves várakozás után tud bejutni a szülő a gyermekével.

Pedig az intézményekben dolgozó óvoda/iskolapszichológusok munkája jelentős terhet tud levenni a pedagógusok válláról. Azonban az egy szakemberre jutó nagy esetszám miatt a munkájuk hatékonysága csökken. Az intézményben dolgozó pszichológusok szerencsésebb esetben nem egyénileg foglalkoznak a gyerekek problémáival, hanem közösségi szinten tudnak a nehézségekhez nyúlni. Emellett a pedagógusok pszichés megsegítése gyakran szintén a munkájuk részévé válik, mert csak így tudnak ennyi gyereknek érzékelhető segítséget nyújtani – közölte a szakértő.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Már az iskolapszichológusokból is hiány van – Sok gyereket a munkaerőhiány miatt nem tudnak ellátni

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 93

More in Közoktatás
Az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeznek ma az iskolákba
Kásler: 2020-ra a középiskolások is ingyenesen kapják majd a tankönyveket

2020-ra minden alap- és középfokú képzésben résztvevő, valamint az első szakképesítését megszerző tanuló ingyenesen juthat hozzá...

Több tízezer gyermeket várnak idén nyáron az Erzsébet-táborokba
Már lehet jelentkezni a tavaszi és nyári Erzsébet-táborokba

Már lehet jelentkezni a tavaszi és nyári ottalvós Erzsébet-táborokba, amelyekbe 20-150 fős csoportokat várnak - közölte...

Close