Megindult a roham az OKJ képzésekért

A felnőttképzők már csak decembert 31-ig indíthatnak OKJ-s képzéseket, ezért az idei évben minden eddiginél nagyobb az érdeklődés a tanfolyami formában elvégezhető szakképzések iránt – írja közleményében a győri és szombathelyi képzéseket indító FEOT Kft.

Idén az Országos Képzési Jegyzéket a Szakmajegyzék váltja fel, mely mindössze 174 alapszakmát tartalmaz. A változás keretében több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

A személy- és vagyonőr, ingatlanközvetítő, társasházkezelő, munkavédelmi technikus és tűzvédelmi előadó képzéseket kínáló FEOT Kft. közleményében jelezte, továbbra is nagy az igény a rugalmasabb időbeosztású, tanfolyami rendszerben induló képzések iránt.

Bár a felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Például a FEOT kft. partnercégekkel együttműködve segít a végzett tanulóknak az elhelyezkedésben.

Emellett felnőttképzésben azok is tudnak tanulni, akik munka vagy család mellett szeretnének új szakmát szerezni.

Az új törvény értelmében azonban azok a felnőttképző intézmények, amelyek a felnőttképzésről szóló törvény szerinti engedéllyel rendelkeznek, 2021. január 1-jétől csak részszakmára felkészítő szakmai oktatást és szakképesítésre felkészítő szakmai képzést indíthatnak. A Szakmajegyzék alapján tanfolyami formában mindössze 73 részszakképesítést lehet majd tanulni. Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben indítani.

További szigorításként a munkaerőpiaci felnőttképzésben el fog válni az oktatás és a vizsgáztatás. Míg most az iskolák is megszervezhetik a vizsgákat, és a tanulók a megszokott környezetükben adhatnak számot a tudásukról, a jövőben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni.

„A szakképzés változásai várhatóan nehezebbé teszik majd a szakmatanulást, ezért jelentősen megnőtt a jelentkezők száma az idén induló, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ képzésekre. A tanfolyamok nagyon gyorsan megtelnek, és már csak néhány csoportot tudnak indítani idén az iskolák” – írja közleményében a FEOT Kft.

Fontos tudni, a megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Megindult a roham az OKJ képzésekért

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
Ingyen tanulhatsz a világ egyik legmenőbb egyetemén
Új képzésekkel kell alkalmazkodni a piaci igényekhez – A versenyképesség, mindennél fontosabb lesz

A koronavírus alatti időszak egyértelműen bebizonyította, hogy az IT az egyik legsikeresebben alkalmazkodó és fejlődő terület....

Országosan több mint 45 ezer laptopot adnak át a pedagógusoknak
Online tanítják a stroke tüneteinek felismerését a Semmelweis Egyetem orvosai

Online tanítanak a stroke tüneteinek felismeréséről orvosok július 22-én, szerdán, a Semmelweis Egészségnapon - közölte a...

Close