Megvan, ki lesz a diákok külföldi nyelvi kurzusáért felelős miniszteri biztos

Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselő lesz a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos – közölte az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós elmondta: Bartos Mónika feladata lesz, hogy megszervezze a 9. és 11. évfolyamra járó 140 ezer magyar diák két-kéthetes külföldi nyelvi kurzusát.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára arról beszélt: számításaik szerint egy tanuló táboroztatása kétezer euróba kerül, így a teljes program évi 90 milliárd forint költségvetési forrást igényel. Ebből biztosítják az utazás, a kint tartózkodás és a nyelvtanfolyam költségeit.

Közölte: a heti 20-25 órás tanfolyam mellett a diákok nyelvtudása a szabadidős programokon is erősödik, és törekszenek arra is, hogy családoknál szállásolják el őket, mert így még több lehetőségük lesz idegen nyelven kommunikálni.

Az államtitkár kitért arra: a szervezőmunka a Bartos Mónika által vezetett “operatív csapatra hárul”, a “technikai hátteret” pedig a Tempus Közalapítvány biztosítja. Pályázni egyénileg és csoportosan is lehet majd, és a pályázati rendszer kialakításánál igyekeznek “minden tanulói igényt figyelembe venni”.

Bartos Mónika elmondta: a program minden diák számára nyitott, célja, hogy motiválja a fiatalokat a nyelvtanulásra, sikerélményt biztosítson, ezért szakmai ajánlások alapján valószínűleg egy “minimális nyelvi tudás” lesz az előfeltétele.

Hozzátette: a program fő célkitűzése, hogy az elsőként tanult idegen nyelvben szerezzenek minél nagyobb jártasságot a fiatalok. Célországként elsősorban Európai Uniós országokat jelölnek meg, így már felvették a kapcsolatot az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Ausztria és Németország, rajtuk kívül pedig Kína nagykövetével is.

A program jövőre indul, 2019-et a részletek kidolgozására fordítják – mondta a miniszteri biztos.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Megvan, ki lesz a diákok külföldi nyelvi kurzusáért felelős miniszteri biztos

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")

More in Közoktatás, Nyelvtanulás
Felsőoktatási intézményben tanuló roma származású fiatalok jelentkezését várja a rendőrség
Pályázatot hirdet a BRFK roma középiskolásoknak

Pályázatot hirdet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) roma középiskolásoknak tanulmányaik sikeres befejezéséhez. Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn, az...

Felvételiző diák
Holnapig minden diák megtudja a középiskolai felvételi eredményét

Holnapig minden általános iskolás megtudja, melyik középfokú iskolába került be. Eddig a határidőig értesítik ugyanis a...

Close