Miért boldogtalanok a mai fiatalok?

Tim Urban a Wait But Why blogján arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért olyan boldogtalanok a mai fiatalok. Véleménye szerint soha egyetlen korábbi nemzedék tagjai sem voltak ennyire frusztráltak és a helyüket nem találók, mint a mai huszon- és harmincévesek.

 

A levezetés abból az alapképletből indul, ami meghatározza, mi tesz valakit boldoggá vagy boldogtalanná:

Boldogság = Realitás – Elvárások

 

Ha valakinek az elvárásai meghaladják a valóságot, akkor nyilvánvalóan mínuszba csap a boldogságmétere, tehát nem lesz boldog.

 

Az 50-es években született generáció tagjai a nagy gazdasági világválság és a második világháború utáni békés, fellendülő időszakban nevelkedtek. Megtapasztalták, hogy ha keményen dolgoznak, elérhetik céljaikat, a létbiztonságot. A realitás meghaladta az elvárásaikat, így boldogok lettek. Ennélfogva pedig értelemszerűen optimisták voltak saját gyermekük jövőjét illetően is.

 

Ezek a szülők azt mondták gyermekeiknek, hogy azok lehetnek, amik akarnak lenni.

Éppen ezért a felcseperedő Y-generáció rendkívül reményteljesen tekintett a jövőre, sokkal reményteljesebben, mint szüleik. Az Y-generáció tagjai már nem csak biztonságot vártak el karrierjüktől, hanem azt is, hogy a saját álmaikat válthassák valóra. Ez a friss nemzedék sokkal ambiciózusabb szüleinél, amit többek között annak is köszönhetnek, hogy a szülők gyerekkorukban folyamatosan azt sugározták feléjük, hogy ők bizony különlegesek.

 

És akkor itt jönnek a gondok, leginkább a munkaerőpiacon. Azzal az elképzeléssel ugyanis, hogy én, az Y-generáció tagja, aki ráadásul különleges, egy fantasztikus karriert kell hogy kapjak, mert erre lettem teremtve, egészen könnyen orra lehet bukni. Vagyis sokan nem gondolják úgy, hogy keményen kell dolgozniuk (ahogyan a szüleik tették). Hanem hogy a fényes jövő az ölükbe hullik.

Az élet azonban nem így működik, nem hullik az ölbe semmi.

 

A Facebook mindennapi használata pedig csak rontott a helyzeten. Itt egy nyaralás, ott egy közös mosolygós kép a partnerrel, amott egy edzés miatt domborodó újabb, természetesen a legelőnyösebb perspektívából befotózott izomcsoport. Emiatt sokan azt gondolják, lemaradnak kortársaikhoz képest, és nem gondolnak bele, hogy másoknak sem tökéletes az életük, épp csak azt nem osztják meg a világgal. Az Y-generáció ezért gyakran frusztrált.

 

Szerencsére van néhány tanács, amit megfogadva boldogabb lehet az élet.

 

  1. Maradj ambiciózus!

 

Az ambiciózus emberek számára (főleg, ha ehhez tehetség is párosul), rengeteg lehetőséget tartogat a világ.

 

  1. Ne rugózz azon, hogy különleges vagy!

Azáltal válhatsz különlegessé, hogy sokat dolgozol és eltökélten fejleszted magad azért, hogy jó legyél egy adott területen.

 

  1. Hagyj figyelmen kívül mindenki mást!

A többi fiatal is sokat kételkedik magában. De ha csinálod, amiről úgy érzed, hogy az a te dolgod, és csinálnod kell, akkor sosem lesz okod másokat irigyelni.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Miért boldogtalanok a mai fiatalok?

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.49)