Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hatvan hallgatójából alakul meg a Magyar Honvédség (MH) első önkéntes tartalékos egyetemi százada – hangzott el a leendő területvédelmi alakulat tagjainak részvételével megrendezett szerdai eseményen, a baranyai megyeszékhelyen.

Takács Attila dandártábornok, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságának parancsnoka az érintett hallgatók előtt a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési programra utalva kijelentette, hogy az MH-nak mintegy 20 ezer tartalékos katonára van szüksége, ezért az ország mind a 197 járásában létrehoznak egy-egy tartalékos századot – írja az MTI. Elmondása szerint az egyetemi századok jelentik majd a testület tartalékos tisztképzésének bázisát.

A leendő önkéntes egyetemi tartalékosok feladatairól szólva Takács Attila elmondta: krízishelyzetben minden járásban, minden településen lesz egy azonnal reagálni tudó helyi erő.

A PTE az MTI-nek eljuttatott írásos összegzése szerint az egyetemi tartalékosok kiképzésük után részt vállalhatnak a hivatásos erők támogatásaként a helyi védelmi feladatokban, így például árvíz vagy rendkívüli időjárási helyzet esetén.

Berke Gyula, a PTE oktatási rektorhelyettese köszöntőjében jelezte, hogy az egyetemi polgárok körében egyre népszerűbb az önkéntesség, egyúttal a jelen lévő hallgatókat méltatva rendkívül felelősségteljes feladatnak nevezte a honvédelmi önkéntességet.

Az egyetem írásos tájékoztatója szerint 2013 júniusában mintegy ötven önkéntes hallgató jelentkezett néhány óra leforgása alatt, hogy segítséget nyújtsanak a dunaszekcsőiek árvízi védekezésében.

A szerdai sajtóesemény után a 60 egyetemi polgár megkötötte az önkéntes tartalékos szerződést a Magyar Honvédséggel.

Takács Attila az MTI érdeklődésére közölte: a MH 13 magyarországi felsőoktatási intézményben kíván létrehozni egyetemi századot, összesen mintegy 1300 fővel.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Pécsi hallgatókból alakul meg a honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felsőoktatás, Karrier, Szakmák
Pályaválasztás - Pénteken lesz a Szakmák éjszakája
Pénteken lesz a Szakmák éjszakája

Pénteken rendezik meg a Szakmák éjszakáját, amelynek keretében üzemlátogatások és különböző szórakoztató programok is várják az...

Kezdődik az Egyetemi tavasz programja Szegeden
Kezdődik az Egyetemi tavasz programja Szegeden

Öt hét alatt ötven helyszínen csaknem háromszáz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programra várják az...

Close